JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Komponenterna du behöver för IR-länken

Att bygga in möjligheter till trådlös dataöverföring med infrarött ljus blir vardag för allt fler konstruktörer. IrDA-standarden har gjort det enkelt, men risken för förvirring är ändå stor.


Elektroniktidningens marknadsnyckel ställer den här gången inte en viss komponenttyp i fokus, utan en konstruktion - IR-länken - som ser ut att bli en del av vardagen för allt fler konstruktörer. Nyckeln innehåller olika komponenter som kan användas för en sådan länk.

Att bygga in gränssnitt för trådlös överföring av datafiler har på senare tid blivit ganska enkelt, tack vare de två så kallade IrDA-standarderna. Den första versionen, IrDA 1.0, medger dataöverföringshastigheter på 115,2 kilobit per sekund. Enligt den andra versionen, IrDA 1.1, kan man föra över hela 4 megabit per sekund. IrDA-standarderna är definierade för kommunikation på upp till en meters håll.

IrDA-länken brukar kännetecknas av IrDA-sändtagarmodulen med sina två små bubblor. För att inte dra mer ström än nödvändigt skickar den ut ljuspulser som bara motsvarar tre sextondelar av en klockcykel. För att sändtagarmodulen ska få en sådan signal sätts en särskild gränssnittskrets mellan IrDA-modulen och systemets seriebuss. Sådana gränssnittskretsar kallas ibland också demodulatorer, modemkretsar eller IR-interface.



Fjärrkontroll annorlunda


Vill man bygga en fjärrkontroll (det vill säga en länk för längre avstånd men mindre datamängder) kan man använda sig av vad som ofta kallas för en "fotomodul". Den sitter på mottagarsidan och innehåller både den ljuskänsliga mottagardioden och ett digitalgränssnitt.

Det som i tabellen har kallats för "TV Remote" är ingen standard i egentlig mening, men i branschen är det en förekommande benämning på en ganska väl avgränsad grupp produkter som främst inkluderar just fotomodulerna. I fjärrkontroller sker kommunikationen med styrkretsen ofta enligt dedicerade protokoll som kan heta exempelvis RC-5 eller RECS-80.

Tabellerna bygger på uppgifter från tillverkare och distributörer, och trycks med förbehåll för eventuella fel. Prisuppgifter kan vara givna på olika grunder och är tänkta mer som fingervisning än som grund för direkta jämförelser.

Alexander Kristofersson

Läs också om IrBus, ett nytt IR-protokoll för kommunikation mellan fler än två enheter. Artikel på sidan 25.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)