JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Proberna flyger allt snabbare

Testare med flygande prober fanns det gott om på Productronica. Två av de intressantaste fanns hos Teradyne och Spea.


Redan för två år sedan introducerade Teradyne sin testare Javelin, med flygande prober. Nu lanserar man en uppdaterad version med bättre användargränssnitt, Windows NT som operativsystem och nya testfunktioner för analoga funktioner. Dessutom kan man nu hantera tester av spänningssatta produkter, så kallat power- on test.

Även på digitaltestsidan har man infört en del förbättringar. Boundary scan har blivit lättare att hantera, liksom test av seriella data.

En av hemligheterna är en bättre mekanisk konstruktion. Tack vare snabbare och mer exakta stegmotorer har man ökat såväl precisionen som hastigheten på de flygande proberna.

- Vi klarar ungefär 20 tester per sekund. Nominellt finns andra testare som klarar mer, men vi menar att vår testare i praktiken är snabbast, eftersom precisionen gör att mycket få tester måste göras fler än en gång, säger Elie Bouskel, produktchef på Teradyne.

En av de nominellt snabbare testare Bouskel refererar till stod i Speas monter. Den senaste versionen gör 50 tester per sekund, och klarar såväl incircuit- som funktionstest. Proberna flyttas med linjärmotorer, som är svårare att styra och därmed kräver dyrbarare styrelektronik än stegmotorer.

- Men linjärmotorer är enda möjligheten att nå denna snabbhet. Vi är minst dubbelt så snabba som andra testare med flygande prober, säger Rolf Lindström på Karlebo Instruments som säljer Spea i Sverige.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)