JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson teknologernas drömföretag

Ericsson är det företag där flest teknologer vill jobba. ABB kommer på andra plats. Förra året var ordningen den omvända.

För nionde året har Företagsbarometern kartlagt var Sveriges teknologer vill arbeta i en framtid. Ericsson och ABB toppar listan, inte minst för de goda möjligheterna till utlandsjobb som finns på dessa företag. Nokia har på två år klättrat från tjugosjätte till åttonde plats på listan. Bland teknologerna på E- linjen toppar Ericsson och Nokia. På D-linjen toppar Hewlett-Packard, ett företag som återfinns först på tolfte plats i den allmänna listan.



FoU populärt


Av undersökningen framgår också att fyra av tio teknologer vill syssla med forskning och utveckling under de första åren efter examen. En tredjedel siktar på att bli konstruktörer, lika många vill bli konsulter och var femte vill syssla med produktionsutveckling.

Efter fem år i yrkeslivet väntar sig teknologen en månadslön strax under 22 000 kronor, och efter tio år ska lönen ligga kring 29 000.

Undersökningen ger inget hopp till den som vill att mansdominansen ska brytas inom elektronikområdet. Nej, bland de manliga teknologerna nämns hårdvaruutveckling, programutveckling och systemutveckling som de tre mest intressanta teknikområdena. Kvinnliga teknologer svarar på samma fråga att lantmäteriarbete, miljöarbete och arkitektur ligger i topp.

Vidare framgår att sex av tio teknologer regelbundet använder Internet och skickar e-post. Var tredje teknolog har CD-romläsare i sitt hem. Förra året var det bara fyra av tio teknologer som använde Internet regelbundet, och bara var tionde hade CD-romläsare hemma.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)