JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Små kretsar, stora bekymmer

Alla prognoser för marknaden för systemkretsar pekar brant uppåt. Antalet IP-leverantörer ökar stadigt, detsamma gör utbudet av verktyg och "lösningar" för att utvärdera, distribuera och konstruera kretsar som bygger på block från olika källor.

Ändå finns det i dagsläget relativt få företag som verkligen utvecklar systemkretsar, alltså kretsar som rymmer åtminstone styrenhet, minne och egenutvecklad logik.

Varför tar marknaden inte fart? Svaret är att det forfarande är dyrt, svårt och riskabelt att utveckla systemkretsar - det är långt kvar till plug & play med färdiga block från olika leverantörer.

På konferensen European Electronics 99, som nyligen ägde rum i Portugal arrangerad av analysföretaget Future Horizons, diskuterades några av de svårigheterna tekniken är behäftad med. Därför har vi den här gången valt att koncentrera oss på problemen med systemkretsar. En stor stötesten är test, en är IP-blocken, en tredje rör kulturfrågor. Listan kan definitivt göras längre.

Det finns emellertid mycket att vinna om man lyckas hoppa över alla fallgropar.

Systemkretsarna lovar höga hastigheter, låg effektförbrukning, kompakt byggsätt och låga produktionskostnader. Och det är ju därför så många företag satsar så hårt för att få fram metoder, plattformar och verktyg som ska ge systemkretsarna större spridning.

CVS

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)