JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Långt ifrån plug & play med färdiga byggblock

IP-blocken, systemkretsarnas legobitar, är inte alltid så återanvändbara som de låter.


- Om man ska vinna något på att återanvända IP så måste det gå fort att integrera blocken. I dagsläget är det svårt att ta en funktion från en miljö till en annan och få den att fungera. Det är fortfarande i sin linda, säger Jan Johansson på Telefonaktiebolaget LM Ericsson.

Han refererar till svårigheterna med att använda de färdiga byggblock, som ofta kallas IP (Intellectual Property) på systemkretsjargong. Systemkonstruktören måste exempelvis förse kärnorna med skal som gör att de kan kommunicera med omgivningen, en slags adapter helt enkelt. För att skapa skalet måste man sätta sig in i hur kärnan fungerar och sedan ska det verifieras. Ett annat problem rör kärnor från vissa halvledartillverkare.

- Vi har jobbat med leverantörer som är totalt ovilliga att släppa ifrån sig licensrätten till en kärna. Då blir man låst till den kiselleverantören och hela idén med återanvändning blir väldigt begränsad, säger Jan Johansson.

Mentor Graphics ser i egenskap av IP-leverantör problemet från en annan vinkel. Men även Mentor Graphics vd Wally Rhines påpekade under European Electronicskonferensen att det där med återanvändning kan vara lättare sagt än gjort.

- IP finns det gott om, återanvändbar IP är mer sällsynt.



Återanvändbart är dyrt


Mentors budskap är att det är arbetskrävande att tillhandahålla återanvändbara kärnor av god kvalitet, som är verifierbara och testbara, och att kärnor kräver underhåll på liknande sätt som konstruktionsverktyg. Därför blir verkligt återanvändbara kärnor dyra.

- Att utveckla en IP-kärna på registernivå kostar ungefär lika mycket som att stödja den i 18 månader, och en enda kärna kan kräva upp till 400 vyer för att exempelvis stödja olika simulatorer, säger Wally Rhines.

Exemplet gällde en processorkärna, och alla kärnor är inte riktigt lika komplicerade. Men faktum kvarstår: att tillhandahålla verkligt återanvändbara IP-block är tidskrävande. Att just Mentor framhåller det kostsamma i IP- underhållet hänger samman med att företaget erbjuder Inventra, ett omfattande bibliotek av just IP-block.

CVS





Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)