JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Konstruera kraftaggregat direkt på Internet

National Semiconductor har lanserat en nättjänst där man kan konstruera och simulera hela lösningar för strömförsörjning. Det ska bli både snabbare och billigare än konventionell konstruktion.


Genom att koppla samman en kraftfull analogsimulator från amerikanska Transim med egna, välprovade modeller har National Semiconductor startat världens veterligen första tjänst för elektronikkonstruktion över Internet. På http://power.national.com kan användaren välja arkitektur, omvandlarkrets och kringkomponenter, verifiera sin konstruktion, beställa de ingående komponenterna och alstra en materiallista.

- Tanken är att snabba upp konstruktionsprocessen. Med den här tjänsten ska det ta timmar eller dagar i stället för veckor att få fram en lösning för strömförsörjning, säger Steve Null på National, marknadsansvarig för tjänsten.

Det ska också vara billigare än att köpa egna verktyg. Kostnaden för användaren är tio dollar per simulering. Enligt National krävs i medeltal mellan 30 och 50 simuleringar tills användaren är redo att ta fram en prototyp. Den kostnaden kan jämföras med de 35 000 dollar som simuleringsverktyget kostar i unixversion.

I dagsläget finns 184 modeller för Nationalkretsar tillgängliga på tjänsten. Till nästa sommar ska dock samtliga cirka 500 komponenter i företagets strömförsörjningskatalog kunna användas.

Konstruktionsverktyget heter Webench, och det består av flera delar. Användaren börjar med att välja centralkomponent med hjälp av ett expertsystem som utifrån krav på ström samt in- och utspänning genererar en lista med möjliga komponenter. Dessa kan ha olika prestanda och kostnader, och användaren kan utifrån dessa data välja den mest lämpliga för ändamålet.



Hög säkerhet är viktigt


Med simulatorn, Websim, kan man sedan analysera konstruktionen i tids- och frekvendsdomänen. Simulatorn visar också vad som händer om inspänningen eller lasten ändras. Det går också att variera exempelvis en kondensators värde och se hur det påverkar resultatet. Websim bygger på Simplice, som är en betydligt snabbare analogsimulator än Spice. En simulering tar sällan mer än 10 sekunder, anger National.

Säkerheten har varit en viktig faktor i utvecklingen, enligt Steve Null. Varje konstruktion skyddas av användarnamn och lösenord, för att eliminera risken att någon obehörig kommer åt skapelsen.

På tjänsten finns naturligtvis även mängder av information: produktblad, applikationsnoter, white papers och länkar till relevanta mässor och seminarier. Det går också att beställa provexemplar av Nationals kretsar.

Adam Edström

http://power.national.com

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)