JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 30 säljer kretsar för kommunikation

I Elektroniktidningens marknadsöversikt över kommunikationskretsar presenteras en uppsjö olika kommunikationsformat.

Vi har tagit med allt från RS-kretsar för seriekommunikation till kretsar för ATM-kommunikation och E1/T1-kretsar.



Runt 30 svenska distributörer finns representerade i Elektroniktidningens kartläggning av den svenska marknaden för kommunikationskretsar. Komponenterna är sorterade efter distributör och varje rad kan därför representeras av flera tillverkare, vissa tillverkarna har dock fått egna rader.

Enligt de svenska distributörerna är intresset för Ethernet större än någonsin. För enkla konsumenttillämpningar, exempelvis Electrolux smarta kylskåp, räcker det oftast med Ethernet på 10 Mbit/s eller 100 Mbit/s. Kommande bredbandstillämpningar förväntas dock sätta fart på marknaden för Gigabit Ethernet i framtiden.

Marknaden för gränssnittskretsar för RS-kommunikation har ökat ständigt under senare år. Idag är efterfrågan på RS-485 störst, dels på grund av den höga hastigheten upp till 100 Mbit/s, dels på grund av det breda utbudet. Förutom RS- 485 kretsar med extra ESD-skydd och överspänningsskydd finns numera kretsar i isolerade versioner för ytmontering.

Intresset ökar annars för närliggande gränssnitt som USB. Flera distributörer får dagliga frågor om USB-kretsar trots att marknaden fortfarande är ung. Intel har nyligen presenterat en snabbare version, kallad USB 2.0, som klarar hastigheter upp till 200 Mbit/s. Den nya USB-versionen kan vara ett försök att konkurrera mot den snabba seriebussen som heter Firewire eller IEEE 1394.

Firewire har redan börjat etablera sig som en industristandard för digital konsumentelektronik. Idag kan man köpa Firewire-kretsar som stöder överföringshastigheter på upp till 200 Mbit/s, medan 400 Mbit/s-kretsar är på väg.

När det gäller CAN-kommunikation är det sällan frågan om fristående CAN-kretsar. Oftast integreras gränssnittet i styrkretsar från tillverkare som Motorola och Microchip. Trots att utvecklingen inom CAN-komponenter drivs mycket av bilindustrin börjar kretsar också dyka upp i industriella tillämpningar.

Susan Kelly

Marknadsnyckeln bygger på information från nedanstående tillverkare. Vi ber de leverantörer som har produkter inom det aktuella området, men som saknar sina namn i tabellen nedan, att kontakta redaktionen.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)