JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mät direkt i mikroskopet

Bergström Instrument förbättrar sitt program för att göra mätningar i en mikroskopbild. Nu blir det bland annat möjligt att mäta hålradier och vinklar.


Företagets egenutvecklade program Easy Image används för att mäta och föra bok över olika mått exempelvis vid avsyning av kretskort. Tidigare har det inte gått att mäta vinklar och cirkelmått, men det blir alltså möjligt nu. En annan nyhet är möjligheten för användaren att själv göra listor över mått som ska tas (se bilden).

Bilden i mikroskopet överförs till datorn via en kamera kopplad till ett videokort i datorn. På datorskärmens bild kan användaren sedan rita streck, vinklar och ytor vars mått lagras automatiskt. Därefter kan bilden, tillsammans med en lista på alla mått, skrivas ut i form av en rapport. Om man till exempel använder systemet för att avsyna mått på ett kretskort i flera exemplar går det sedan lätt att få fram statistik, till exempel standardavvikelsen för storleken på ett visst hål.

Normalt visar datorfönstret vad som ligger i mikroskopet för tillfället, men det går också att använda "frysta" bilder, till exempel som mallar för hur en bra lödning ska se ut.



Mer analys på gång


Bergströms egenutvecklade bildprogram har funnits i två och ett halvt år. Det var till en början tänkt att främst presentera mikroskopbilden på skärm och göra den möjlig att skriva ut. Men nu har det alltså försetts med smidiga mät- och databasfunktioner.

Till nyår lovar företaget också att komma med mer avancerade bildanalysfunktioner. De kan bland annat tala om hur stor del av en undersökt yta som har en viss färg - något som till exempel kan berätta hur stor del av en kretskortsyta som är täckt av tenn.

Bildprogram i sig är ju ingen nyhet. Att Bergström inte nöjt sig med att använda ett färdigt bildprogram förklarar företaget bland annat med att det har velat förenkla användningen och anpassa programmet så långt som möjligt för just mikroskopanvändare.



Kan lanseras utomlands


Man kan tänka sig att bildprogrammet skulle kunna finna användare även utanför kretsen av mikroskopköpare, men Bergström Instrument har inte planer på att marknadsföra sitt program mot visuella avsynare i andra branscher. Däremot funderar företaget på en lansering av sitt program i andra länder.

Programmet säljs normalt tillsammans med en specialkonfigurerad pc med den hårdvara som krävs. Hittills uppges 110 system ha sålts i Sverige.

Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)