JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Andra USB-versionen är 30-40 gånger snabbare

I oktober presenteras version 2.0 av standarden för pc- tillbehörsbussen USB, Universal Serial Bus. Den nya versionen klarar datahastigheter mellan 360 och 480 Mbit/s.


Bussen USB, Universal Serial Bus, har rönt mycket stor framgång. Så gott som samtliga nya persondatorer har åtminstone en USB-port för anslutning av skrivare, digitala kameror, skannrar och annan periferiutrustning.

Den nuvarande USB-versionen har dock sina begränsningar. Den har två datahastighetslägen, 1,5 respektive 12 Mbit/s, vilket inte riktigt räcker för rörliga bilder. Att ladda ner bilder från en digital kamera eller skriva ut stora dokument på färgskrivare tar också för lång tid enligt många användare.

Version 2.0 ska råda bot på detta. Med en hastighet på minst 360 Mbit/s blir rörliga videobilder inga problem. Tiden för nedladdning av bilder från en stillbildskamera minskar också till någon sekund.

Standarden för den nya bussen ska presenteras vid USB Developers Forum i oktober. Ännu har man dock inte bestämt om den nya standarden även ska stödja hastigheter upp till 480 Mbit/s, vilket har föreslagits av flera medlemmar i USB-konsortiet, där bland andra Intel, Microsoft, Hewlett-Packard, Compaq och Philips ingår.



Tusental extragrindar


Vad som däremot varit bestämt från början är att version 2.0 ska vara helt bakåtkompatibel med den nuvarande versionen, kallad USB 1.1. Dagens USB-försedda periferiutrustningar kommer alltså att kunna användas med morgondagens datorer. Kablar och kontaktdon är också desamma.

De nya halvledare som krävs kommer att vara aningen större. Men från Intel poängterar man att det bara rör sig om något tusental extragrindar i kretsarna. De behöver därmed inte blir särskilt mycket dyrare. Inte heller programvaran ska behöva ändras särskilt mycket, hävdar konsortiet.

USB är ett smart system som hjälper användarna i installationen. För den nya standarden kommer också nya nav - hubbar - att tas fram. Utrustning för USB 2.0 måste kopplas direkt till datorn eller till ett nav för denna version. För att nå full hastighet kan nav för USB 2.0 inte ha något nav för USB 1.1 mellan sig och datorn. Om ett system skulle kopplas på detta vis ska dock användaren få anvisningar om lämplig omkonfigurering.

Nav för USB 2.0 kommer dock att kunna hantera all USB-utrustning, oavsett version.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)