JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. En snabb DSP för Internettillämpningar

Motorola har lättat på förlåten till sin nästa generation digitala signalprocessorer, som väntas nå marknaden till våren.

MSC8101 bygger på kärnan Starcore, är optimerad för Internet- och kommunikationstillämpningar, är strömsnål och dessutom den första Motorolaprocessor som tillverkas med koppar i ledarna.



Är detta världens mest "uppkopplade" digitala signalprocessor? Det är åtminstone vad Motorola hävdar.

Företagets MSC8101 kan anslutas direkt till ATM-bakplan, 10- och 100 Mbit/s Ethernet och telestandarderna T1/E1 och T3/E3. Samtidigt har den prestanda som ligger i världstoppen eller åtminstone i närheten.

DSP-kärnan kan utföra 1 200 Mmacs/s, vilket är det mått Motorola föredrar att mäta DSP-prestanda med. Mmac - Mega MAC - uttyds miljoner multiplicera- och ackumulerainstruktioner. Mätt med det mer konventionella Mips-måttet utför kärnan 3 000 miljoner Risc-instruktioner per sekund. Samtidigt är kretsen strömsnål, den drar inte mer än 0,5 W varav kärnan står för hälften.

DSP-kärnan heter Starcore SC140, och är utvecklad tillsammans med Lucent vid företagens gemensamma utvecklingscentrum. Kärnan presenterades i våras, men har inte förrän nu inkluderats i någon produkt.

Den är konstruerad för att vara kompilatorvänlig, optimerad för C- och C++-kod. Den körs i 300 MHz, har fyra 16-bitars ALU-er och JTAG-port.



Första processorn i koppar


Kommunikation med omvärlden sköts av en enskild modul kallad CPM, Communications Processor Module. Denna är byggd kring en 150 MHz risckärna och det är här gränssnitten mot ATM, Ethernet, T1/E1 och T3/E3 sitter. ATM-kommunikationen kan gå upp till full hastighet på 155 Mbit/s.

Föga överraskande har Motorola konstruerat denna DSP så att den ska gå att använda med Power PC-styrkretsar. En särskild 100 MHz Power PC-buss med 32 eller 64 bitars bredd tar hand om denna kommunikation.

En intressant detalj är hjälpprocessorn för filter. Denna hanterar ekosläckning och andra krävande filterfunktioner helt oberoende av övriga delar.

MSC8101 är den första processor som görs i Motorolas 0,13 μm-process med koppar i ledarna och dielektrikum med lågt k-värde. Kislet mäter 17 ¥ 17 mm, utvecklar 500 mW och kapslas i plast-BGA.

Konkurrenterna har dock lite tid på sig att reagera. Motorola har valt att lansera denna processor redan nu, trots att de första kunderna inte kan vänta sig provkretsar förrän under andra kvartalet nästa år. Priset kommer då att ligga under 100 dollar per krets.

Adam Edström

www.motorola-dsp.com www.starcore-dsp.com

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)