JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ESC : Allianser ska få verktyg närmare hårdvaran

Årets upplaga av inbyggnadskonferensen ESC - Embedded Systems Conference - bjöd på en mängd nya allianser. Både halvledartillverkare och företag som erbjuder realtidsoperativsystem vill knyta tajtare band med leverantörer av utvecklingsverktyg.


Konferensen ESC har en klar inriktning mot verktyg för inbyggda system. Och ett mycket omdiskuterat ämne på årets upplaga var just kopplingen mellan verktyg och hårdvara.

För halvledartillverkarna är det viktigt att de ledande verktygen stöder just deras processorer. Ett resultat av detta är att halvledarföretag har börjat knyta allt tätare kontakter med verktygsleverantörer.

Motorolas köp av kompilatorleverantören Metrowerks och Arc Cores köp av Metaware är två färska exempel på detta.

- Verktyg har blivit allt viktigare inom inbyggda system. För att snabbt få en produkt färdig måste det finnas bra verktyg framme, säger Dataquests ledande marknadsanalytiker, Gary Smith, vid en paneldebatt på konferensen.

Verktygsleverantörerna måste hålla jämna steg med utvecklingen på hårdvarusidan. Helst vill de krympa tiden det tar att porta verktyg och operativsystem till nya processorer. Vilka processorer som man skall stödja är oftast styrt av efterfrågan.



Nu gäller system-på-kisel


På konferensen avslöjade den nya verktygsjätten Diab-SDS planer på att stödja processorkärnor från Arm.

- Arms egen kompilator är redan bra men vi kan bidra med ett kraftfullt avlusningsverktyg, säger Geoff Revill från Diab-SDS engelska kontor.

Verktygsleverantörerna Mentor Graphics, och Greenhills har även de nyligen tagit steget att stödja Arm och Mips. Drivkraften bakom stödet för dessa kärnor är system-på-kisel.

- Vi har kommit till en ny era för inbyggda system. Förut var det kortbaserade system som gällde nu är det system-på-kisel, säger Micheal Kaskowitz vd för Mentor Graphics Embedded.

Mentors avlusningsverktyg Xray har fördelen att det kan avlusa flera kärnor samtidigt.

- Utmaningen är nu att kunna avlusa digitala signalprocessorer och riscprocessor som finns på en och samma systemkrets, säger Geoff Revill från Diab-SDS.

Men även om avlusningsverktyg och kompilatorer diskuterades livligt på mässan så var realtidsoperativsystemen fortfarande i rampljuset. De stora realtidsoperativsystemföretagen Wind River Systems, ISI, QNX, Lynx och svenska Enea var alla närvarande. Och det fanns gott om nya allianser mellan dessa företag och fristående verktygsleverantörer.

Enea OSE skall samarbeta med både Greenhills och Mentor Graphics när det gäller verktyg. Mentors avlusningsverktyg skall numera dessutom stödja Wind Rivers realtidsoperativsystem VxWorks samt framöver även pSOS från ISI. Att Mentor stöder VxWorks kan vara ett försök att konkurrera mot de populära Gnu-verktygen från Cygnus.

Mentor har faktiskt ett eget realtidsoperativsystem, kallat Vrtx men företaget fokuserar ändå på verktyg framöver. En trimmad version av Vrtx har dock släppts som en gratis, öppen, licensieringsmodell.

Susan Kelly

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)