JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny typ av verifiering ger IP- leverantörerna mer inflytande

Det unga amerikanska företaget Simutech utmanar marknadens verktygsleverantörer med ett nytt sätt att verifiera systemkretsar.


- Det är ett prototypsystem som kan göra mycket mer än en emulator, ändå är det mycket billigare.

Så beskriver David Stewart, som nyligen startat Simutechs första Europakontor i Glasgow, systemet Rave - Reconfigurable architecture verification environment. Det är avsett för system-, hårdvaru- och programvarukonstruktörer som utvecklar systemkretsar eller andra avancerade asicar. Precis som en logikemulator är systemet hårdvarubaserat. Det består av ett rack med plats för upp till 31 konfigurerbara så kallade Coreboard-kort, som alla kan modellera en eller flera kärnor som ingår i systemkretsen.

- Rave delar alltså inte upp konstruktionen på ett stort antal kretsar, utan utnyttjar den naturliga uppdelning på kärnor som systemkonstruktören valt, säger David Stewart.

En kärna kan komma från en IP-leverantör (Intellectual Property), en halvledartillverkare eller vara egenutvecklad logik. Kärnan kan ta plats på kortet på två sätt; den kan vara en bondad kärna, eller vara nedladdad i en FPGA. Dessutom finns på varje Coreboard en krets som sköter kommunikationen med det bakplan som förbinder korten, en kommunikation som görs med hjälp av tidsmultiplexering. Snabbt ska det gå.



Utvärdering av kärnor


Den typiska systemhastigheten sägs vara över 5 MHz. I racket finns även en Windows NT-baserad pc, som man kan styra verifieringen från.

En av finesserna med systemet är att det ger IP-leverantören ett säkert sätt att erbjuda utvärderingsversioner av sina kärnor. För tanken är att IP-leverantören ska tillhandahålla Coreboard-kort med den egna kärnan på eller erbjuda konfigureringsfiler till FPGAer. Men här ligger också Simutechs akilleshäl - det gäller att IP-leverantörerna verkligen nappar på idén för att Rave ska bli framgångsrikt. I dagsläget kan David Stewart inte presentera någon leverantör som stöder Rave. Men han har några månader på sig innan systemet blir tillgängligt på marknaden.

- De IP-leverantörer jag besöker är mycket positiva till idén, säger han.

Systemet ska kosta cirka 200 000 dollar, utan Coreboard-kort.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)