JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Viktigt välja rätt verktyg för verifiering

Elektroniktidningens första marknadsöversikt över verifieringsverktyg rymmer 43 verktyg från 12 tillverkare.


Valet av verifieringsmetod påverkar i allra högsta grad hur snabbt en konstruktion kan komma ut på marknaden, och dagens asickonstruktörer lägger ner mer tid på att verifiera kretsar än på att konstruera dem.

- Jag uppskattar att det rör sig om mer än 60 procent av utvecklingstiden när det rör kretsar med mer än en miljon grindar. Och i Skandinavien pågår ett antal sådana projekt, säger Ronny Strömberg, vd för ISS, Integrated _Systems Scandinavia.

Bo Janfalk, teknisk chef på Mentor Graphics svenska kontor, bekräftar också att verifieringsarbetet kräver allt mer tid.

- Verifiering är definitivt ett av de största problemen för dagens kretskonstruktörer. Orsaken är komplexiteten, kretsarna är så stora nu så att traditionell simulering räcker inte till.

De allra största kretsarna, systemkretsarna, innehåller dessutom en stor portion inbyggd programvara som måste fungera ihop med hårdvarukärnorna. Samverifiering mellan program- och maskinvara blir då viktigare än någonsin.

I tabellen finns dedicerade hjälpmedel för samverifiering, men även exempelvis logikemulatorer kan användas för att samverifiera maskin- och programvara. En annan nisch som vinner mark är verktyg för formell verifiering, framför allt ekvivalenstestare, som verifierar konstruktioner med matematiska metoder.

Kretsar tillverkade i mycket fina kiselgeometrier kräver också verifiering av fenomen som signalintegritet, något asickonstruktörer traditionellt varit förskonade från.

- Alla som konstruerar kretsar som kryper nedåt 0,15 μm har problemet med signalintegritet eller kommer att få det, säger Peter Sandberg på Cadence svenska kontor.

Utan hjälpmedel för signalintegritetsanalys får man gå på tumregler, som att bussar inte får gå parallellt långa sträckor. Om man ändå får problem med signalintegriteten kan man tvingas att korrigera layouten för hand, en tidskrävande uppgift som kan ta många konstruktörer i anspråk.

I tabellen finns än så länge inte mer än två verktyg för signalintegritetsanalys, men även Cadence planerar att lansera ett före jul.

Men det är naturligtvis inte enbart asickonstruktörer som står inför en växande verifieringsbörda. När de programmerbara kretsarna ständigt slår nya rekord vad gäller grindantalet, så blir verifiering allt viktigare även för konstruktörer av FPGA- och CPLDer.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)