JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk processor styr japansk miniskärm
Japanska Hunet har utvecklat en billig, strömsnål och snabb färgskärm med rekordhög upplösning. Svenska Imsys gör en snabb javaprocessor för grafiktillämpningar. Tillsammans vill de in i framtidens mobiltelefoner.


För två månader sedan hade inte Hunet och Imsys någon aning om varandras existens. Genom en serie omständigheter träffades de i Tokyo, och för två veckor sedan tecknade de en överenskommelse om att samarbeta, ett så kallat Memorandum of Understanding. I december planerar de att ha prover framme av 1,5-tums kvarts-VGA-skärmar för mobiltelefoner. Varje månad säljs 10 miljoner sådana.

- Trettio dagar från första kontakt till avtal är sannolikt någon typ av rekord. Men produkterna passar varandra perfekt, säger Roger Sundman på Imsys.

- Inget annat företag i världen har en processor som är lika bra för våra ändamål, säger Masaya Okita, teknisk chef på Hunet.

Det är han som står bakom Hunets bildskärmsteknik, den första i världen som når upplösning jämförbar med papperstryck, över 300 punkter per tum. Tekniken kallas fält-sekvensiell vätskekristallskärm, Field Sequential Liquid Crystal Display, och hemligheten ligger i drivalgoritmerna som är minst tre gånger snabbare än konventionell LCD-drivning. I normala LCD:er byggs varje bildpunkt upp av en röd, en grön och en blå punkt.

Med Hunets teknik kan varje punkt färgsättas individuellt, därav den höga upplösningen.

Skärmen kommer att kosta kring 20 dollar. Själva LCDn är gjord på normalt vis med amorft polykristallint kisel och tunnfilmstransistorteknik. En viktig skillnad är dock att Hunet inte använder något färgfilter, vilket minskar effektförbrukningen och ökar ljusstyrkan. Provexemplaren får upplösningen 266 punkter per tum, men enligt Okita kan man nå 400 punkter per tum med tekniken.



Liten, snabb och strömsnål


Hunets intresse för Imsys beror på att kretsen GP1000 är så snabb på grafik samtidigt som den är strömsnål. Totalt kräver den bara 20 000 grindar. Att den kan hantera Java och Linux fick Hunet så att säga på köpet.

Imsys ska nu på fem veckor mikrokoda Hunets drivalgoritmer. Någon förändring av kislet behövs inte, vilket sparar ett år och 3 miljoner kronor i utvecklingskostnad enligt Imsys vd Stefan Blixt.

Inom mobiltelefonin anges ofta skärmen som en av de svåraste komponenterna. Hunet och Imsys har presenterat sin lösning för mobiltelefontillverkare, och hävdar att det enda man är fundersam

över är effektförbrukningen. För trots allt drar den här lösningen mer än dagens svartvita fyraraders teckenskärmar.

Adam Edström

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)