JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stort utbud av optokomponenter

Nästan 150 tillverkare och deras svenska distributörer, presenteras här i Elektroniktidningens kartläggning av det svenska utbudet av optokomponenter.


Skärmar baserade på flytande kristaller har länge varit en bristvara och nu har en stor del av världstillverkningen slagits ut på grund av jordbävningen i Taiwan. Före jordbävningen tillverkades årligen miljontals LCD-skärmar och kompletterande drivkretsar i Taiwan. Nu råder ett produktionsbortfall på minst ett par veckor innan produktionskapaciteten flyttas till fastlandet, till Kina eller Korea. Bristsituationen förväntas förvärras och priset kommer förmodligen att stiga.

På fiberfronten ser framtiden dock mycket ljus ut. Den mycket omtalade bredbandiga revolutionen kan sätta fart på marknaden både när det gäller singelmods glasfiber och även speciellt anpassade fiberkontakter och fiberförstärkare.

Men fiber tar sig även in i bilar. Mercedes och flera japanska biltillverkare har börjat använda plastfiber för kommunikation på korta avstånd. Jämfört med dagens kopparledningar är plastfiber både lättare och billigare, men det återstår nu att anpassa fiberkontakterna till bilens tuffa miljö.



Lysdioder eller glödlampor


Lysdioder har redan fått in foten i bilbranschen. Förutom bak- och bromsljus utnyttjar ett antal biltillverkare en list med flera starka vita lysdioder för att lysa upp bilkupén. Men lysdioder är inte alltid den bästa lösningen. Svenska distributörer rapporterar en förvånande stor efterfrågan på glödlampor, just i ytmonterade versioner. Om spänningen reduceras tillräckligt blir livslängden på dessa glödlampor uppåt hälften av lysdioder. Fördelen är att glödlamporna är mycket billigare än lysdioder och erbjuder ett bredare urval färger, vilket passar till bland annat instrumentpaneler.

Marknaden för WDM-komponenter (våglängdsmultiplexering) ökar också kraftigt. Att priset på dessa komponenter är på väg ner, beror dels på ökad automation i produktionsmetoderna och dels på billigare plastkapslar.

Susan Kelly

Marknadsnyckeln bygger på information från ovanstående tillverkare. Vi ber de leverantörer som har produkter inom det aktuella området, men som saknar sina namn i tabellen ovan, att kontakta redaktionen.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)