JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fingersensor klarar ESD

Infineon har vidareutvecklat sin fingeravtryckssensor till att klara urladdningar upp till 8 kV. Den nya versionen har redan börjat massproduceras.


Fingeravtryckssensorer spås ersätta många av dagens lösenord, koder och nycklar i allt från mobiltelefoner till hotellrum. Men hittills har sensorerna inte varit tillräckligt pålitliga. Bland annat har tålighet mot elektrostatiska urladdningar varit ett bekymmer.

Infineon, före detta Siemens Semiconductor, hävdar nu att man som första företag i världen löst problemet. Företagets nya kapacitiva sensor klarar spänningsurladdningar upp till 8 kV, och uppfyller därmed EUs direktiv. Den nya sensorn, kallad Finger TIP, tål också fysisk och kemisk åverkan, som skrapningar, tvättmedel, alkohol och liknande.

Sensorn består av en 200 mm2 yta med 288 ¥ 224 bildpunkter. På mindre än 0,1 s mäts fingeravtrycket, med en upplösning på 20 bildpunkter per millimeter. Programvaran i sensorn jämför sedan gråskalevärdena i bilden med tidigare inprogrammerade fingeravtryck, och avgör om tillträde ska tillåtas eller inte.

Sensorn är tänkt för batteridrivna tillämpningar som mobiltelefoner och bärbara datorer, därav den låga strömförbrukningen på 5 mW i vila och 50 mW i aktivt läge.

Infineon har också tagit fram en utvecklingssats med sensor, programvara och dokumentation.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)