JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel stoppar Camino på lanseringsdagen

Intel har tvingats skjuta upp den efterlängtade introduktionen av sitt nya kretspaket 820, med kodnamn Camino. Orsaken är att man i sista stund stött på problem.


Exakt vilket fel det handlar om är ännu inte klart. Det enda Intel hittills avslöjat är att felaktiga testmönster dykt upp i kretspaketets minneskonfigurering då speciella stresstester körts. Ryktet säger dock att felet bara uppstår då den tredje minnesmodulen används.

Att Camino fallerar i sista stund ger utan tvekan stora kortsiktiga problem, både för Intel och datortillverkare som Dell och Compaq. Det finns nämligen risk för att alla 820-kretspaket som hittills tillverkats måste kasseras. Det innebär dessutom att de datorer som skulle ha lanserats i förra veckan nu kan tvingas till sophögen istället.



Hotar D-RDRAM


Samtidigt kan lanseringsfloppen ge svidande konsekvenser på längre sikt. Camino är nämligen det kretspaket som skall introducera minnesarkitekturen Direct Rambus DRAM (D-RDRAM) till pc-tillverkarna; en minnesarkitektur som Intel kämpat länge för att föra fram som nästa generations allenarådande pc-minne, men som stött på hårt motstånd bland både halvledarföretag och datortillverkare.

Nu ökar chanserna markant för konkurrerande minnesarkitekturer att muta in en plats i morgondagens datorer. Speciellt som det här inte är första utan andra gången som Intel tvingats försena Camino. Kretspaketet var tänkt att nå marknaden i våras, men redan i februari sköt man på introduktionen till september. Något nytt lanseringsdatum är ännu inte fastställt eftersom Intel i dagsläget inte exakt vet vad som orsakat felet.

Risk finns för att väntan blir mellan en och tre månader, hävdar amerikanska analytiker. Till dess får datortillverkarna antingen nöja sig med Intels gamla trotjänare 440BX samt systerkretsarna 810 och 810E, där den sistnämnda lanserades som planerat i förra veckan. Eller så kan de välja att gå över till konkurrerande produkter som stöder pc133 SDRAM.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)