JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk pc klarar renrum

Svenska Multi Q:s senaste paneldator avger inga partiklar och uppfyller därmed kraven för att få användas i elektronikindustrins renrum.

En normal pc kyls av en fläkt, vilket gör att den sprider partiklar i omgivningen. Det problemet har inte Multi Q:s paneldatorer som kyls

av en kapillärkraftsdriven värmepump. Värmen leds via minimala kopparrör till en aluminiumprofil på baksidan. Företagets senaste produkt, FPC1790, har nu ett intyg från KTH som bevisar partikelfriheten.

- De första datorerna av denna typ används i medicinska sammanhang. Men vi ser ett växande intresse från halvledarindustrin i Europa, säger Multi Q:s vd Helge Tiainen.

Avsaknaden av fläkt gör också att datorn blir helt tyst, och den platta 17- tumsskärmen gör dessutom datorn strålningsbefriad. Processorn är en 550 MHz Pentium III, och hela datorn är endast 16 cm djup. Multi Q ingår i Intels arbetsgrupp Concept PC som ska ta fram svaret på hur framtidens persondator ska se ut. Intels halvledardivision har dock inte medverkat i utvecklingen, inte heller Ericsson.

- Däremot har vi fått utrusta hela Ericssons monter på mässan Telecom 99 med våra datorer, säger Helge Tiainen.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)