JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Snabb effektsnål processorkärna

Hitachi och ST Microelectronics har avslöjat detaljer kring SH-5, en gemensamutvecklad 64-bitars systemkretskärna speciellt framtagen för bärbara datorer, mobiltelefoner, digital-tv och andra multimediatillämpningar.

Elektroniktidningen, London

- Om SH-5 inte tar minst 25 procent av marknaden för inbyggnadsprocessorer i framtida konsumentelektronik är det en missräkning, säger Bob Krysiak på ST Microelectronics.

Kretsen SH-5 har med sin högpresterande arkitektur och låga energiförbrukning på 600 mW alla möjligheter att slå sig in på konsumentproduktmarknaden, så länge priset är konkurrenskraftigt. Och så kommer det att bli, menar Bob Krysiak, eftersom kodtätheten kan hållas hög då kretsen tillverkas i en 0,15 μm-process.

- Vi har stora möjligheter att bli störst på inbyggda system till digitala konsumentprodukter, säger David Wollen, marknadschef på Hitachi.

Prover av SH-5 kommer att finnas tillgängliga i mitten av nästa år. Under fjärde kvartalet räknar både Hitachi och ST Microelectronics med att nå volymproduktion.

Tänkt för systemkretsar

SH-5 arkitekturen är optimerad för systemkretslösningar genom att de dubbla 64- bits läs- och skrivkanalerna och den interna 3,2 Gbyte SuperHyway-bussen på 200 MHz har utökats med två bakåtkompatibla databussar.

Detta garanterar att IP-block från både Hitachi och ST Microelectronics fungerar i processorkärnan. På så sätt får man också en fullständig kompabilitet mellan företagets produkter.

Kärnans huvudblock består av en heltals multimediaenhet med 64-bitars heltal/SIMD-register, en flyttalsenhet med 64 stycken 32-bits register, bussgränssnittet SuperHyway samt 32 Kbyte virtuella instruktions- och datacacheminnen.

600 MHz nästa år

SHmedia-enheten kan förse tre operander med 32-bitars avkodade instruktioner som skickas till alla 64-bitars register. Det finns också en komplett uppsättning SIMD-instruktioner för multimediatillämpningar och parallell beräkning som är särskilt användbart vid avkodning av MPEG-filer.

SH-5 är den första 64-bit processorkärnan inom SuperH-familjen. SH-5 är konstruerad för tilllämpningar som är skrivna i C, C++ och Javamiljöer som WindowsCE, VxWorks, pSOS, Linux, OS-9 och JavaOS. Klockhastigheten är 400 MHz, men redan nästa år räknar företagen med att kunna presentera en SH-5 som klarar 600 MHz.

Thomas Hedlund

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)