JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Ericsson och Nokia klarar knappt WHOs gränsvärde"

Nya rön visar på att mobiltelefoner kan vara betydligt skadligare att använda än man tidigare trott. Ämnet är mycket känsligt. Varken Ericsson, Nokia eller antenntillverkaren Allgon vill diskutera saken i dagsläget.

I mitten av september träffades forskarvärlden i Göteborg för att diskutera hälsorisker och strålning från mobiltelefoner. En av de mer uppmärksammade undersökningarna presenterades av professor Om Gandhi från University of Utah. Han menade att nuvarande mätningar av hur mycket människokroppen absorberar när telefonen används visar för låga nivåer. Den verkliga mängden absorberad strålning i människokroppen kan vara dubbelt så hög.

Professor Gandhis undersökning gäller bara amerikanska förhållanden. Hade hans resultat gått att tillämpa i Europa så hade flera telefoner på marknaden varit farligt nära WHOs gränsvärde, 2 W strålning per kilogram hjärnvävnad, bland andra Nokia 1611 och Ericsson GF 788. I USA finns för närvarande inga offentliga siffror för strålning från olika modeller.

Konferensen visade tydligt på den osäkerhet som råder kring riskerna med mobiltelefoni. Men medan forskarna diskuterar försiktighetsprinciper och oron inför långsiktiga konsekvenser så verkar branschen avvakta. Elektroniktidningen har ringt såväl Nokia som Ericsson för att få fram förslag till ny teknik som kan ge mindre strålning, utan framgång.

- Vi håller oss till de regler och förordningar som gäller i dagsläget och kommer att göra det i fortsättningen också, säger Bo Albertson på Ericsson Communication Systems, utan att vilja gå in på vad det innebär i detalj.

Osäkert om skador

Allgon levererar antenner till såväl telefoner som basstationer, och har nyligen fått en order för leverans till flera av Ericssons modeller. Men inte heller Allgon vill gå in på några detaljer. Möjligtvis kan något nytt presenteras på Telecom 99 i Genève i oktober.

Osäkerheten kring skador från mobiltelefoner kräver förstås mer forskning.

I dagsläget så anser branschen att det räcker att mobiltelefonerna klarar WHOs rekommendation och att oron för skador inte motiverar några speciella insatser vad gäller utveckling.

- Om skador påvisas då tar vi det på största allvar. Men det är svårt att mäta, och det går inte att veta om det är farligt vid så låga värden som det är frågan om, säger Martin Lindeblad på Mobiltelebranschen, MTB.

Men i USA gäller ännu lägre värden. Här är gränsen satt vid 1,6 W/kg. Amerikanska mätmetoder ger dessutom mer än dubbelt så höga värden som den europeiska standardmetoden. Sammanlagt blir det nära en faktor tre som skiljer vad som anses rekommendabelt på de olika kontinenterna. Några av Motorolas modeller är följaktligen bland de telefoner som strålar minst, bland andra Star Tac.

- Fråga inte varför kraven i USA är så höga, fråga istället varför de europeiska kraven är så små, säger professor Om Gandhi, som även leder IEEEs arbete inom området strålning och hälsa.

Kerstin Lundell Frilansjournalist



Italienare strålar minst

Även om Ericsson inte kan presentera teknik för lågstrålande telefoner, så finns det andra som kan. Italienska Telital säljer idag marknadens verkliga lågstrålare.

De vanligaste telefonerna har en enkel rundstrålande antenn som sänder lika starkt i alla riktningar, mot såväl basstation som mot den som telefonerar.

Om man riktar strålningen så finns mycket att vinna, visar Telital med sin GM 410. Om en Nokia ger 1,06 W absorberad strålning per kilogram hjärnvävnad, så ger Telitals telefon bara 0,28 W/kg.

Strålningen i riktning mot huvudet skärmas av med hjälp av mönsterkortet. Det är jordat, bildar alltså en ekvipotentialyta som den platta antennen speglas i.

Tack vare speglingen så hamnar en mindre andel av strålningen från antennen inuti huvudet, medan mer når basstationen. Effektivare och mindre hälsovådligt på samma gång. Men det blir också betydligt dyrare än en dollar som antenner normalt får kosta.

KL

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)