JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Flexibel systemkrets kopplar upp bilen

En synnerligen flexibel arkitektur bestående av ett flertal processorkärnor och andra byggblock med tillhörande programvara är Philips bidrag till den växande floran av plattformar som kopplar upp bilen till informations- och underhållningsinfrastrukturen.

Philips har presenterat en plattform, ett sätt att bygga system på kisel för musik och bilder samt GPS- och Internetkommunikation i bilar. Nexperia CIP - Car Infotainment Platform - som namnet är bygger i stor utsträckning på existerande IP-block som anpassats till bilförhållanden och klarar temperaturer mellan -40°C och +85 °C. Byggblocken kommunicerar via en nyutvecklad bussarkitektur.

Tre kärnor kan rymmas på kislet - Mips, Trimedia och Philips egen DSP-kärna kallad Real DSP. Mipskärnan finns i två varianter, en större och snabbare och en liten strömsnål. Beroende på tillämpning kan användaren välja en eller flera av dessa kärnor.

Bred- och smalbandig buss

Bussarkitekturen består av en bredbandig och en smalbandig buss. Den breda används för digital video och program- och dataöverföringar mellan minnet, processorn och andra hårdvaruelement. Den smalbandiga bussen används för högprioriterade statusmeddelanden till och från olika periferienheter, som radio eller GPS-navigator.

Nexperia CIP är en av flera system-på-kisel-plattformar från Philips. Gemensamt för dem alla är att de kan utnyttja företagets stora bibliotek av IP-block. Där finns en stor mängd element för bild och ljud som MPEG2-kodare och -avkodare, ljudavkodare och videoacceleratorer. Där finns också en uppsättning byggblock för kommunikation enligt olika standarder, som Uart, I2C, Can, USB, IEEE-1394 och PCI. Även GPS-kommunikation ingår.

I flexibiliteten ingår även ett stort urval av operativsystem, drivrutiner och tillämpningsprogram. Windows CE, pSOS och Java kan användas.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)