JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Testar morgondagens mobiler

Rohde & Schwarz släpper CMU200, ett nytt instrument för produktionstest av mobiltelefoner. Instrumentet har en mycket flexibel uppbyggnad, både i hårdvara och programvara. Det räcker att byta instickskort eller programvara för att uppdatera det.

Mobiltelefontestaren CMU200 har en hårdvara som är dimensionerad för att kunna mäta alla vanliga mobilstandarder.

Det finns också gott om utrymme för en framtida hårdvaruexpansion inuti enheten. Genom att CMU200 är så flexibel i sin uppbyggnad betyder det att man endast behöver betala för det man behöver, när det behövs.

Uppgraderingar och licenser till nya system kan fås via e-post, varvid användaren själv kan göra installationen. Utöver GSM kommer det att gå att installera stöd för de flesta nu använda standarder och även framtida system som exempelvis Bluetooth och W-CDMA.

För att åstadkomma kort testtid av mobiltelefoner har CMU200 utrustats med parallella signalprocessorer och ett egenutvecklat operativsystem som kan hantera många parallella processer samtidigt. Datorgränssnittet GPIB har även optimerats för maximal överföringshastighet. Kommandospråket följer SCPI- standarden. Standardutformningen av instrumentet består av en RF-analysator, RF- generator, spektrumanalysator och effektmeter.

Kalibreringsdata på RF-kortet

Det finns flera in- och utgångar, bland annat för en extern referens. Mätfrekvensområdet är mellan 100 MHz och 2,7 GHz. Effektmetern har en noggrannhet på 0,5 dB och RF-generatorns nivåprecision är på 0,6 dB. Det stående vågförhållandet är bättre än 1:1,2 och det finns två klockreferenser, vilket gör det möjligt att mäta på multibandtelefoner.

Kalibreringsdata lagras i minnen direkt på RF-kortet som kompenserar kontinuerligt för både temperatur, nivå och frekvens. Detta ger förutom minskad mätosäkerhet även korta servicetider då det inte längre är nödvändigt att kalibrera om hela instrumentet om RF-kortet byts ut.

CMU200 uppfyller alla testbehoven för de existerande mobiltelefonistandarderna GSM900, GSM-1800 och GSM1900. Inom en snar framtid kommer CMU200 också stödja IS136A, AMPS, CDMA (IS95), GSM/EDGE och Bluetooth. Hårdvaran är förberedd för bredbandssystemet W-CDMA och planen är att även standarden för GSM450 ska ingå.

Rohde & Schwarz har redan innan den offentliga lanseringen fått beställning på flera hundra enheter från flera av världens mobiltelefontillverkare.

Thomas Hedlund

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)