JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Worldcom vill koppla samman GPRS-näten
Den amerikanska Internetoperatören Worldcom bildar allians med Ericsson för att ta ledningen på den helt nya marknaden för långdistansöverföring av mobil IP-trafik till de kommande GPRS-näten.
- Vi väntar att högst tre internationella långdistansoperatörer kommer att dominera den nya globala marknaden, säger Jeremy Penston, ansvarig för affärsutveckling på Worldcom, till Elektroniktidningen.
 
För Worldcom handlar det om strategiska affärer i absolut högsta klassen. Worldcom är världens största leverantör av långdistansöverföring av Internettrafik i det fasta nätet och nu vill företaget bli stort även när det gäller den mobila IP-trafiken.
 
I anslutningspunkten mellan de nationella GPRS-näten och de internationella långdistansnäten placeras routrar som klarar samtrafiken mellan de olika näten. I praktiken kommer det att krävas anpassning både i IP-näten och i GPRS-näten.
 
Det finns flera leverantörer som säljer GPRS-nät och Worldcom vill naturligtvis att GPRS-nät från alla systemleverantörer skall kunna anslutas till deras långdistansnät. Det är detta slag av utrustning och konsulttjänster som Ericsson skall leverera.
 
När GPRS och paketdatatekniken nu slår igenom i mobilnäten behöver de nationella och lokala GPRS-näten klara den internationella IP-trafiken, till exempel när en mobilabonnent i Tyskland surfar till USA från sin handdator eller portabla pc. Dessutom måste de nya långdistansnäten klara roaming så att en svensk GPRS-abonnent kan använda sin handdator vid resor utomlands.
 
Potentialen för denna nya internationella trafik är mycket stor eftersom flera hundra GSM-nät och sannolikt även andra mobilnät, TDMA/Edge, CDMA/IS95 och 3G-näten kommer att anslutas.
 
Drivkraften för de nya långdistansnäten är egentligen mycket enkel. GPRS-operatörerna måste klara internationell IP-trafik. Ett alternativ är då att varje GPRS-operatör bygger upp ett eget internationellt långdistansnät till minst 400 andra operatörer världen över. En betydligt billigare lösning för de nationella GPRS-operatörerna är att köpa kapacitet av internationella långdistansoperatörer som klarar GPRS-trafiken.
 
GSM Association, som organiserar cirka 400 GSM-operatörer, har valt att utarbeta en helt ny specifikation för långdistansöverföring av GPRS-trafik.
 
I denna specifikation anges gränssnitt både mellan GPRS-långdistansnätet och mellan olika GPRS-långdistansoperatörer.
 
GSM-operatörerna vill därmed skapa en öppen global konkurrensutsatt marknad för långdistansoperatörer och de har inbjudit operatörer att redovisa om de vill leverera nättjänster som uppfyller kraven.
 
I slutet av augusti räknar Ericsson med att uppemot 25 operatörer kommer att redovisa sina förslag. I steg två kommer sedan de enskilda nationella GSM-operatörerna att upphandla tjänster från de leverantörer som uppfyller de tekniska kraven. Svenska Telia International Carrier finns bland de långdistansoperatörer som siktar på denna marknad.


anv_13 anv_13
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)