JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nio av tio kom in på elektroniklinjerna
Nästan 90 procent av de som hade civilingenjörsutbildningens E-linje som förstahandsval kom in. Men om inte antalet platser hade ökats med 21 procent hade bara drygt 70 procent blivit antagna.
Utbildning till civilingenjör inom elektronik är mycket populär. Hela 5 905 studenter sökte in i till höstens utbildningar, varav 5 050 personer befanns obehöriga. Det skadar ju inte att försöka.
 
855 personer hade E-linjen som förstahandsval. Det fanns 625 platser på de sex utbildningsorterna att konkurrera om. Chalmers erbjöd flest platser, 200, KTH i Stockholm 150 och Lunds Universitet 145. I Luleå, Linköping och Västerås fanns det sammanlagt 130 platser.
 
Om man ser till antalet behöriga sökande per plats så ligger KTH i Stockholm med 1,6 studenter per utbildningsplats högst, tätt följt av Chalmers med en och en halv student på varje plats. Där verkar konkurrensen ha varit som allra störst.
 
Säkrast verkar Mälardalens Högskola i Västerås och Linköpings Tekniska Universitet ha varit. De hade bara 0,9 sökande på varje plats. Så den som var kvalificerad ur andra synvinklar kunde alltså räkna med att ha sin utbildningsplats klar. Antalet sökande till elektroniklinjen vid Mälardalens högskola har minskat med över 50 procent. Förra året fanns det 71 sökande, i år bara 34.
 
En orsak till det sjunkande intresset kan vara att KTH, som driver utbildningen i Västerås, inte längre anser sig ha råd att fortsätta, den dras in nästa år. Därmed inte sagt att civilingenjörsutbildningen i Västerås upphör, det lär vara samtal på gång med andra institutioner och kanske driver man utbildningen på egen hand.
 
Den strategiske studenten hade naturligtvis sökt in till utbildningen i Västerås, med rätt kompetens var ju platsen garanterad. Nästa år hade man automatiskt flyttats med till KTH som hade högst andel sökande per plats i hela landet.
 
Sammanlagt antogs 759 studenter av 855 behöriga sökande. Alltså närmare 90 procent av dem som sökte elektroniklinjen i första hand. Men antalet antagna överskrider antalet platser totalt sett i landet med 21 procent.
 
Kanske räknar en del institutioner med att några studenter hoppar av medan andra lärosäten sätter in extra resurser.
 
KTH i Stockholm ökade bara med 5 platser eller 3 procent. I Luleå tog man in 50 elever till 30 platser, en ökning med 67 procent.
 
Det var många obehöriga som chansade. I Luleå var det 12 obehöriga sökande på varje utbildningsplats, vid KTH tio och i genom-snitt i landet var det åtta förhoppningsfulla studenter.
 
Rolf Hertzman
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)