JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IVF vill hjälpa industrin använda Bluetooth
Institutet för Verkstadsteknisk forskning, IVF, startar ett projekt för att få små och medelstora industriföretag att komma igång med Bluetooth.
- Industritillämpningarna har hamnat i bakgrunden. På den senaste Bluetoothkonferensen i Monte Carlo i juni var till exempel ABBs föredrag ett av de få från industriföretag, säger Lennart Hasselgren på IVF.
 
Nu vill IVF råda bot på det och drar därför igång ett projekt för små och medelstora företag.
 
- Vi räknar med att starta under september i Göteborg, Stockholm och Malmö.
 
IVF kommer att köra ett basprojekt och ett antal tilläggsprojekt beroende på de medverkande företagens intresse. Grundprojektet sträcker sig över nio månader och ger utbildning på bland annat standarder för programvara och radiokommunikation i Bluetooth.
 
- Tilläggsprojekten beror på de deltagande företagens önskemål och kan till exempel vara att praktiskt implementera Bluetooth i en produkt, säger Lennart Hasselgren.
 
Visserligen finns det färdiga Bluetoothmoduler att köpa men radiotekniken på 2,4 GHz kan ändå bjuda på överraskningar för den som är ovan. Utformningen och placeringen av antennen är också något som kräver erfarenhet.
 
Ett annat av tilläggsprojekten kan därför bli att komplettera IVFs EMC-labb med ny mätutrustning, där företagen kan utföra egna konstruktionsmätningar.
 
IVF jobbar redan idag praktiskt med Bluetooth. Man har tillsammans med forskningsinstituten Imego och Acreo tagit fram en testbänk för sensorer som kommunicerar via Bluetooth.
 
- Vi har använt oss av Ericssons Bluetoothmodul men en av uppgifterna i det nya projektet kan vara att utvärdera olika komponenter som finns att köpa.
 
Att delta i basprojektet, som bland annat omfattar fem seminarier, kostar 40 000 kronor.


Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)