JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tungviktare ska hjälpa Imsys växa
Två svenska professorer och en guru från Silicon Valley - Hannu Tenhunen, Per Stenström och Gary Hoffman - ska hjälpa processorutvecklingsbolaget Imsys med allt från företagsstrategi till teknik och marknadsföring.
Imsys ska växa snabbt. Om sisådär tre år tänker man sig vara några hundra anställda, omsätta ungefär lika många miljoner och vara börsnoterade. Då ska Imsys datorarkitektur nämnas jämte Arm och Mips bland världens ledande IP-leverantörer.
 
Men lika viktigt som att växa snabbt är att växa på rätt sätt. För att knyta till sig så mycket erfarenhet och kontakter som möjligt etablerade företaget i förra veckan ett så kallat Advisory Board, en "skuggstyrelse" som med råd och dåd ska stötta uppbyggnaden.
 
- Imsys teknik är mycket användbar för väldigt många företag. Den är inte bara tillräckligt bra, utan mycket bättre än så, säger Gary Hoffman, som är snudd på legendarisk i Silicon Valley och bland mycket, mycket annat legat bakom Power PC på IBM och Firewire på Apple.
 
Numera är hans favoritsysselsättning att hjälpa små teknikföretag att nå nya höjder. Förutom Gary Hoffman deltar Hannu Tenhunen, professor i elektroniksystemkonstruktion på KTH och Per Stenström, professor i datorarkitekturer på Chalmers.
 
Detta till de yttre formerna tämligen informella sällskap har lovat att frikostigt dela med sig av sina erfarenheter av affärsmodeller, tekniska lösningar och marknadsföring. Samt inte minst vidga kontaktnätet ett par storleksordningar. Gruppen får inte betalt i pengar, i stället får man del i framtida vinster. Dessutom får de tre insyn i vad de själva bedömer som ett av de intressantaste processorprojekten i världen.
 
- Vi är nätverksmänniskor. Vi bidrar formellt och informellt på det sätt vi kan, förklarar Hannu Tenhunen.
 
Hans studenter och forskare på KTH kommer också att få upp ögonen för Imsys. Flera gemensamma forskningsprojekt planeras redan, Tenhunen nämner parallellism, multitrådning och implementering som tre typiska ämnesområden.
 
även Per Stenström ser synergieffekter.
 
- Imsys har tagit fram en helt ny arkitektur, som ju råkar vara mitt främsta forskningsintresse. Dessutom passar det här engagemanget väldigt bra med universitetens tredje uppgift - att sprida våra framsteg till samhället och näringslivet.
 
- Det finns faktiskt inte så många intressanta nya processorföretag. Och de som finns är oftast väldigt specialiserade. Dessutom gillar jag människorna här, förklarar Gary Hoffman sitt engagemang.
 
Hans närvaro ger gruppen internationell status och välbehövliga kontakter i Silicon Valley.


Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)