JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fem gånger fler frekvenser till 3G-system

Nära 500 procent ökad tilldelning av frekvenser till 3G-näten, från dagens 155 MHz till 728 MHz. Det blev resultatet av World Radio Conference 2000 som nyligen hölls i Istanbul.
Nät för tredje generationens mobiltelefoni, 3G, och punkt-till-multipunktförbindelser enligt LMDS var de stora vinnarna på konferensen. Dessutom fick Europa nödvändiga frekvenser för satellitnavigeringssystemet Galileo.
 
- Vi är nöjda, säger Thomas Sidenbladh, regleringsexpert på Ericsson, och Telias frekvensexpert Krister Björnsjö instämmer.
 
För både Ericsson och Telia öppnar den ökade frekvenstilldelningen möjligheter till expansion för både mobilnät och för fasta radiobaserade bredbandsnät.
 
Den utökade frekvenstilldelningen har förberetts i flera år. Enligt en rad utredningar behövdes minst 160 MHz till för 3G-näten före 2010. Att tilldelningen blev
 
573 MHz visar att intresset för att erbjuda mobila Internettjänster vuxit mycket snabbt.
 
Besluten från konferensen är i praktiken rekommendationer. Slutlig frekvenstilldelning sker efter diskussioner framför allt inom CEPT (Europa), APT (Asien) och Citel (Amerika). Ericssons bedömning är att tidsschemat för besluten kommer att variera för varje region, dessutom kan enskilda länder välja sin egen strategi och det tar flera år innan den politiska processen i varje region är klar.
 
En annan viktig fråga gäller avvecklingen av GSM och andra mobilnät i samma teknikgeneration. Dessa mobilnät har frekvenser i 800-, 900-, 1800- och 1900-banden. Tanken är att 3G-näten på sikt ska ersätta mobilstandarderna GSM, TDMA, CDMA och PDC. Men dessa kommer sannolikt att leva vidare i länge än, kanske ytterligare tio år.


anv_13 anv_13

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)