JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mobilindustrin går i täten för IP v6

Mobilindustrin går nu i spetsen för att införa Internetstandarden Internet Protocol version 6. Tack vare IP v6 kan varje användare få sin egen IP-adress och dessutom finns stöd för att klara säker kommunikation med Intenetvärldens säkerhetsstandard, kallad IPSec.
Mobilindustrin planerar införa IP-telefoni och andra realtidstjänster i stor skala om några år och då måste varje användare ha en egen adress.
 
Nästa vecka ska 3GPP, Third Generation Partnership Project, den viktigaste organisationen för standardisering av mobila bredbandsnät, fatta beslutet om IP v6. Därmed blir det för första gången klart att IP v6 får ett brett genomslag. IP v6 har funnits i många år men intresset i industrin har inte varit tillräckligt stort för att driva fram ett skifte från IP v4.
 
- Det är bara mobilvärldens krav som kan ge tillräcklig kraft för ett skifte till IP v6, säger Mats Nilsson, standardiseringsexpert på Telefonaktiebolaget LM Ericsson.
 
Inom 3GPP samlas de som står bakom GSM, amerikanska TDMA/IS136 och japanska PDC, tre av världens fyra stora mobilnätstandarder. Alla viktiga företag är representerade, både systemleverantörer och nätoperatörer. Därför har de beslut som nu fattas goda förutsättningar att slå igenom.
 
Förra året blev 3GPP klara med sin första version av 3G-standarden, i Europa kallad UMTS, kallad release 99. I år utarbetas release 00 av standarden. Det nya i den är ett helt IP-baserat mobilnät som väntas bli helt klar tidigast i slutet av året.
 
I våras blev det klart att de tekniska arbetsgrupperna förordar IP v6 och SIP, Internetvärldens standard för IP-telefoni. Beslut på dessa viktiga punkter skall nu fattas på högsta nivå inom 3GPP.


anv_13 anv_13

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)