JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Amersham ökar ytmonteringen i Umeå

Elektroniktillverkaren Amersham Pharmacia Biotech har skaffat en ny ytmonteringslina med tre maskiner från Philips. Med investeringen ökar företagets sin ytmonteringskapacitet med mellan 5 och 7 gånger.
Amersham Pharmacia Biotech har tidigare kört ytmontering i en av Mydatas minsta utrustningar. Maskinen har varit fristående, alltså inte i någon produktionslina. Nu ska det dock bli ändring - man har köpt en fullfjädrad lina från Philips med tre ytmonteringsmaskiner för olika typer av komponenter. Totalt klarar den nya linan 20 000 komponenter i timmen.
 
- Lika viktigt är dock att ställtiderna hålls låga, samt att tillgängligheten och flexibiliteten ligger på en hög nivå, säger kretskortschefen Eilert Lindgren.
 
Större delen av företagets produktion är idag egna produkter. Men den kontraktstillverkning man började med för några år sedan står för cirka 20 procent av omsättningen, och växer stadigt.
 
- Ambitionen är att 40-50 procent ska vara kontraktstillverkning inom överskådlig tid, säger marknadschefen Mikael Lindblad.
 
Marknaden för kontraktstillverkning ökar med runt 20 procent per år i Sverige, och Amersham Pharmacia Biotech håller också ungefär den ökningstakten. Man har ambitionen att vara systemleverantör, det vill säga bidra även med konstruktionstjänster, produktionsanpassning och annat. Inte minst erbjuder man tillverkning av tämligen avancerade mekaniska komponenter. Totalt har man 380 anställda i fabriken i Umeå.
 
En av de produkter man tillverkar på kontrakt är monteringshuvudet Midas åt Mydata. Den produkten har oerhört höga mekaniska krav, så här kommer de dubbla kapaciteterna till sin rätt. Lite förvånande var det därför att man valde Philips som leverantör av den nya linan.


Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)