Kursen, signalbehandling och digital kommunikation, är sex veckor lång och ges vid Institutionen för signaler, sensorer och system på KTH.
Syftet med att arbeta i projektform är att studenterna ska jobba "nära verkligheten".
- Vi har lagt manken till för att hitta så verklighetsnära tillämpningar som möjligt, säger Peter Händel, docent och kursansvarig vid institutionen.
Alla de sex deltagande grupperna har noga specificerat sina uppgifter och dokumentationen ses som en viktig del av arbetet. Varje vecka ska till exempel en framstegsrapport skrivas. x
Samarbetet mellan Ericsson Radio System och Institutionen för signaler, sensorer och system är unikt. Det var inte svårt att få Ericsson att nappa på erbjudandet om att sponsra priset.
- Det här är ett sätt för oss att visa upp oss för studenterna och försöka locka några av dem till oss, säger Mats Tulldahl vid Ericsson Radio Systems.
Tulldahl har sett några utav projekten i detalj och säger sig vara imponerad.
Fler som låtit sig imponeras är Texas Instruments. Intresse har uttryckts för ett par av projekten inför den utbildnings- och forskningskonferens kring digitala signalprocessorer som man planerar att hålla i Paris i september.
- Två grupper har på eget bevåg skickat in sina papper till Texas Instruments. Studenternas företagsamhet går lite utöver vad vi hade räknat med, säger en nöjd Peter Händel.
Den vinnande gruppen får, förutom pokalen, åka ner till Paris och visa upp sig. Vilken det blir har i skrivande stund inte avgjorts.
Stefan Hultquist