JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bosse lyfter Ericssons chips

Ericsson Microelectronics nytillträdde vd Bo Andersson har all anledning att se nöjd ut. Efter att ha stått och stampat i flera år ökade omsättningen i fjol med 70 procent. I år förväntas den öka med mer än 50 procent. Företaget har också slutit en rad strategiska samarbetsavtal det senaste halvåret.
- Framtiden ser väldigt ljus. Vi har ett bra produktprogram och är väl positionerade på den expansiva telekommarknaden, säger han.
 
Det Ericsson Microelectronics AB han blev vd för den första maj bär redan hans signum. Han har sedan två år tillbaka lett mikroelektronikverksamheten och när han nu blir vd utökas ansvarsområdet med distributionsdelen. Energisystemen sålde hans företrädare Sigrun Hjelmquist av till Emerson Electric i januari.
 
- Min vision är att vi starkt ska bidra till att Ericsson är ledande inom mobil telekommunikation, säger Bo Andersson.
 
- Vi ska förbli strategiskt viktiga för Ericsson , samtidigt som vi ska vara väl kända på den externa marknaden.
 
Ett viktigt beslut för honom har varit att konvertera den så kallade submyfabben från sextums- till åttatumsskivor. En investering på 400 miljoner kronor.
 
De första åttatumsskivorna har redan processats och volymproduktionen ska komma igång under tredje kvartalet.
 
- Det ger oss en kapacitet på 20 000 åttatumsskivor per år vilket är en mångdubbling jämfört med dagens kapacitet.
 
även om större volymerna ger bättre ekonomi på tillverkningen är det ändå inte den viktigaste orsaken till beslutet.
 
- All processutveckling sker på åttatumsskivor så det var ett nödvändigt steg för att hänga med i utvecklingen. När vi offentliggjorde beslutet fick vi ett enorm gott gensvar.
 
Det har bland annat manifesterats i ett antal strategiska allianser. Tillsammans med Chartered Semiconductor i Singapore ska man dels ta fram en RF CMOS-process för priskänsliga rf-komponenter till konsumentprodukter, dels en BiCMOS-process för komponenter som kräver lite bättre prestanda. RF CMOS-processen bygger på Chartereds 0,35 µm process för logikkretsar medan BiCMOS-processen kommer från Ericsson. Den körs redan idag i Ericssons fabrik i Kista med en kanallängd på 0,35 µm. Senare ska kanallängden krympas till 0,25 µm och 0,18 µm för bägge processerna.
 
Tillsammans med Applied Materials ska Microelectronics utveckla ett processteg för att tillverka så kallade shallow trench isolations i sin BiCMOS-process. Steget behövs för att isolera olika delar i en krets från varandra.
 
Avtalet med Qualcomm öppnar CDMA-världen för Bluetoothkretsarna. Samarbetet med Merrimac ger exklusiv tillgång till en kompakt enchipskapsel. även den svenska högskolevärlden bidrar till utvecklingen av Microelectronics halvledarprocesser.
 
- De bygger kompetens och utbildar studenter.
 
Att Microelectronics skulle ha en gräddfil hos Ericssonkoncernen bara för att man har samma namn avvisar Bo Andersson bestämt.
 
- Ericsson väljer inga andra klassens leverantörer. Vi måste vara världsledande för att få vara leverantör till dem.
 
Hur som helst är Ericssonkoncernen den klart viktigaste kunden. Runt 60 procent av försäljningen går dit.
 
Men Microelectronics ska bli mer känt utanför Ericssonvärlden. Ett steg i den riktningen är att Ericssons verksamhet för försäljning av agenturprodukter, som införlivats i Bo Anderssons affärsområde, byter namn till Ericsson Microelectronics Europe, med uppgiften att öka direktförsäljningen till kunder i Europa. Försäljningen av agenturprodukter fortsätter som hittills.
 
I produktportföljen ingår digitala systemkretsar, linjekretsar, optokomponenter, DC/DC-moduler, rf-kretsar för bland annat Bluetooth, rf-moduler och krafttransistorer för rf-tillämpningar.
 
Om kapacitet och processteknik är ett mindre problem för Bo Andersson så är det svårare att rekrytera personal, ett problem som han delar med många andra. I dagsläget saknas ett stort antal ingenjörer för konstruktion, produktion och test. Och de behövs för att Microelectronics framtid ska bli så ljus som Bo Andersson målar upp.


Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)