JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Asicar för Sverige

I en översikt över asictillverkare kan Elektroniktidningen redovisa närmare 60 kretsfamiljer från 17 tillverkare. Slutsatsen är entydig: Begränsningarna sitter inte i tillverkningsprocesserna utan i konstruktionsverktygen.
Hela listan, 36 kB
Elektroniktidningens marknadsnyckel handlar denna gång om asicleverantörer. Syftet är att hjälpa svenska konstruktörer att komma i kontakt med olika tillverkare och att ge en inblick i hur asicutbudet ser ut i Sverige.

Asicmarknaden tenderar att gå mot systemnivåintegration, vilket drivs av kundernas önskan att minska kortyta, effektförbrukning och kostnad. Flera leverantörer som Elektroniktidningen varit i kontakt med bekräftar denna integration mot system-på-kisel, eller populärt SoC. Blandsignalkunnande efterfrågas också, samt hantering av höga spänningar.

Trots att det de senaste åren kommit allt bättre konstruktionsverktyg för att hantera submikronteknologier klarar inte verktygen den galopperande ökningen av antalet grindar och minnesstorlekar i kretsarna. Detta tillsammans med det faktum att den globala EDA-marknaden minskade sin avkastning med fyra procent det senaste året, högkonjunkturen till trots, blir på sikt en knepig ekvation för mikroelektronikbranschen att lösa.

Slutligen kan sägas att det är svårt att presentera en bred allmängiltig karta, utan att förlora teknikdjupet. Flera tillverkare kan i flera familjer också erbjuda mer än vad som anges i tabellen nedan.


Stefan Hultquist

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)