JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Dags att byta buss till Infiniband

Branschorganisationen Infiniband har släppt sin första version av specifikationen. Nu kan systemutvecklare på allvar börja konstruera enligt den nya I/O-standarden.
Infiniband kommer att ge i första hand serversystem I/O-länkar med bandbredder på mellan 500 Mbyte/s och 6 Gbyte/s. I/O-länkarna är baserade på en oändligt utbyggbar kopplingsväv, en punk-till-punkt-arkitektur, som ersätter de delade bussarna i dagens system.

Infinibandspecifikationen är resultatet av en sammansmältning av från början två konkurrerande arkitekturförslag för framtidens I/O-teknik. Sju elektronikjättar - Compaq, Dell, Hewlett-Packard, IBM, Intel, Microsoft och Sun gick sommaren 1999 ihop och bildade Infiniband Trade Association. Dessa styr fortfarande organisationen, som idag har över 200 medlemsföretag.

Specifikationen innebär en signalhastighet på 2,5 Gbit/s i individuella ledare av antingen koppar eller optiska fibrer. Produktutvecklingen är redan i full gång, men i och med att specifikationen nu officiellt fastställts kan kretsföretagen låsa sina konstruktioner. De första Infinibandkretsarna lanseras under nästa år.

I samband med att specifikationen släpptes på en konferens i slutet av oktober presenterades även en rad kommande Infinibandkretsar av bland andra Cypress Semiconductor, QuickLogic, Conexant, Agilent, IBM, Intel och Lucent.

Intel kommer att lansera tre Infinibandkretsar nästa år. En värdkanalomvandlare, som kopplar servrar till kopplingsväven, en omkopplare och en omvandlare, som kopplar omkopplaren till kringutrustning såsom hårddiskar. IBM kommer med liknande produkter. Företagets omkopplare kommer dock att göra det möjligt att koppla upp till åtta servrar i ett system. Och företagets omvandlare kommer att tillåta att existerande PCI-X-utrustning ansluts till kopplingsväven. Agilent har demonstrerat koppling mellan ett Infinibandnät och ett fiberkanalsystem. Sådana länkar är kritiska menar företaget, eftersom de innebär att den nya standarden kan fungera i stora existerande system.


Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)