JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. FPGA vill växa till system på kisel

De FPGA-kretsar Xilinx lanserar nästa år kräver mycket mer än bara syntes och simulering. Därför har företaget lierat sig med IBM, Mentor Graphics, Synopsys, Wind River och Mathworks.
Sätt en Power PC-kärna på en FPGA. Matcha med utvecklingshjälpmedel för hårdvara, programvara, realtid och algoritmer. Då kan FPGA-tekniken ta steget från programmerbar logik till system på kisel.

Det är tankarna bakom Platform FPGA, en samarbetsorganisation ledd av FPGA-jätten Xilinx i samverkan med IBM, Mentor Graphics, Synopsys, Wind River och Mathworks.

Satsningen torde vara nödvändig för Xilinx. De kretsar företaget lanserar nästa år, kallade Virtex II, kommer att ha upp till 10 miljoner grindar och tillverkas i 0,1 µm-teknik. Med hjälp av IP-block (intellectual property) som processorkärnor, DSP-kärnor och liknande kan dessa programmerbara kretsar åtminstone vad gäller storlek konkurrera med de system på kisel som asicleverantörerna erbjuder.

Då krävs dock en helt annan verktygsarsenal än den idag gängse FPGA-utrustningen. Bara simulering och syntes räcker inte - förutom komplett hårdvarukonstruktion och -verifiering krävs hjälpmedel för programvaruutveckling, helst i realtid. Metodik och utrustning för samkonstruktion av hård- och programvara är också önskvärt. Och ska man få in signalbehandling så är det förstås önskvärt med möjligheter till matematisk modellering av signalflödet. Det är i detta ljus man ska se samarbetet mellan de sex företagen.

Xilinx och IBM har samarbetat tidigare, och en av de första Virtex II-kretsarna blir därför föga överraskande en variant med IBMs processorkärna Power PC 405 inbyggd. Denna krets klockas i 300 MHz, klarar 420 miljoner instruktioner per sekund och har en bandbredd för kommunikationen på 6 Gbyte/s. En DSP-variant ska följa därpå, som ska klara 600 miljarder (!) MAC-cykler (multiplicera och ackumulera).


Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)