JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mäter förbränningen direkt på tändstiftet

Förbränningen i en bilmotor kan kontrolleras betydligt bättre med en ny detektor som fäst på tändstiften. Det menar forskare hos Ford som utvecklat tekniken.
I moderna motorhanteringssystem utnyttjas en rad olika mätsignaler från motorn för att styra bränsleinsprutningen och tändningssystemet. En viktig parameter som i dagsläget inte mäts särskilt noga är trycket inne i förbränningskammaren. Men med hjälp av information om förbränningstrycket, som förändras med motorbelastning och hastighet, kan dock motorkontrollen förbättras ytterligare.
 
Forskare vid biltillverkaren Fords utvecklingscenter i Essex i England har därför tagit fram en detektor som kan fästas direkt på tändstiften. Den nya tryckdetektorn är tänkt att ersätta de mindre noggranna detektorer som idag finns fästa på utsidan av motorn, där de är kraftigt påverkade av störningar. Dessutom kan man enligt utvecklarna undvika användningen av dyra temperaturkompenseringskretsar.
 
Forskarna har utvecklat en helt ny typ av detektor. Detta eftersom konventionella diafragmabaserade trycksensorer har visat sig bli alltför dyra och opålitliga att utnyttja inne i motorns förbränningskammare. Lösningen är dock relativt enkel. Detektorn består i princip av ett 10-40 µm tjockt lager av ett piezoresistivt material och två elektroder, som trycks och bränns in i ett aluminiumsubstrat. Det piezoresistiva materialet, som består av partiklar av ruteniumdioxid och pulvriserat glas, har gjorts porösare genom tillsats av gasfyllda kiselsfärer. Därmed har forskana lyckats fördubbla detektorns tryckkänslighet. Ett skyddande glaslager omsluter detektorn, som kan införlivas i ett tändstift, med endast smärre modifieringar.
 
Enligt Ford kan detektorn även utnyttjas för andra tillämpningar, exempelvis för tryckmätning i däck eller till och med som en mikrofon att utnyttjas i svår miljö.


Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)