JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Gröna investeringar lönar sig i halvledarbranschen

Det finns stora skillnader vad gäller miljömedvetenhet i halvledarindustrin. Det hävdar ett amerikanskt analysföretag som undersökt branschen.
Innovest Strategic Advisors är ett analysföretag med säte i New York som specialiserat sig på att utvärdera företags miljöprestanda och sedan använda resultatet som en värdemätare på företagets möjliga aktieavkastning. Enligt Innovest är ett miljöeffektivt företag också ett företag med gott ledarskap och det ger utdelning för aktieägarna.

- Företagens eko-effektivitet och miljöprestanda blir allt viktigare för deras konkurrenskraft, lönsamhet och till och med överlevnad, säger Matthew Kiernan som är en av Innovests grundare.

Vid en genomgång av 14 globala halvledarföretag använde analysföretaget en metod för att översätta företagens miljöprestanda och hantering av miljöfrågor till finansiella värden. Bland annat tittade analytikerna på hur mycket företagen investerat i miljöåtgärder och hur miljöarbetet hade organiserats ute på företagen.

De 14 företagen poängsattes och rangordnades efter sin eko-effektivitet. Högst på listan hamnade ST Microelectronics tätt följt av Texas Instruments, Intel och AMD. De fyra företagen sägs i rapporten vara föredömliga när det gäller aktivt ledarskap i miljöfrågor. Bland annat får ST Microelektronics och Intel beröm för att de sätter upp miljömål och sedan utvärderar till vilken grad målen uppnåtts. TI uppmärksammas för att man har insett miljö som ett försäljningsargument i samband med sina digitala signalprocessorer.

Längst ned på listan hamnade KLA Tencor, Analog Devices och Micron Technology. De företagen får kritik bland annat för att de inte rapporterar sin miljöpåverkan.

Resultaten bygger på jämförelser inom branschen så det går inte att uttala sig om hur halvledarindustrin står sig gentemot andra branscher. Innovest pekar på att det finns en stor potential för miljöbesparingar bland annat på energi och avfall. Texas instruments säger sig bland annat ha sparat 260 miljoner kronor på att återanvända material.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)