- Vi ser att vi att vi kan ta hem montering och tillverkning som sker i Asien. Men det kräver avancerad automation samtidigt som man anpassat produkterna efter produktionen, säger Anders Bergdahl som är industridoktorand på KTH.
Han deltar i ett forskningsprojekt tillsammans med Monteringssystem på KTH och IVF:s monteringsavdelning i Stockholm. Projektet kallas HFAA-projektet (Hyper Flexible Automatic Assembly) och går ut på att ta fram produkter som konstrueras efter produktionsutrustningen och inte tvärt om. Under utvecklingen av Easy-Livings produktfamilj Easynet har konstruktörerna bland annat sett till att kretskort och plastkåpor har gripdonsytor för att passa industrirobotarna som ska sköta monteringen och de flesta komponenter i systemet fästs med snäppfästen.
Anläggningen som sätts upp på Sandbacka IT-centrum i Sandviken ska ha en produktionskapacitet på 60 000 enheter per år och kunna drivas av tre till sex personer.
Första november i år flyttade företaget in i lokalerna och första december är det meningen att produktionen ska vara igång. Produktionen blir till en början manuell men i början av nästa år ska den automatiska produktionen vara igång.
Att anläggningen läggs i Sandviken beror dels på att Anders Bergdahl bor där och dels på att det går att hitta personal och lokaler.
- Vi kommer att ha utvecklingsavdelningen kvar i Stockholm, men produktion och support kommer förmodligen att vara i Sandviken, säger Michael Båberg som är vd på Easy-Living.
Utrustningen till produktionslinan kostar ungefär 1,5 miljoner kronor och består av plockrobotar som går längs en lina och matas med delar ur ett magasin. När produkten lämnar bandet är den laddad med programvara och testad. Operatörerna behöver bara göra en okulärbesiktning och förpacka produkten innan den skicks till kunden.
Den lina som byggs i Sandviken är anpassad efter Easy-Livings produkter, men samtidigt tas en ny version av systemet fram som ska vara mer flexibelt.
- Vi är med i ett forskningsprojekt som ska gå över i ett Eu-projekt där vi tar fram ett system som ska vara hyperflexibelt och ska kunna användas för att montera i stort sett alla typer av produkter som är förberedda för automatmontering, säger Anders Bergdahl.
Han tror att det kommer att behövas för att snabbt kunna ställa om produktionen vid både uppgång och nedgång i efterfrågan.
Jonas Ryberg