JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ännu räcker 8-bitar

Elektroniktidningens marknadsnyckel speglar denna gång tillgången på 8-bitars styrkretsar. Totalt presenteras 41 kretsfamiljer, förutom några enstaka kretsar, från 19 tillverkare.
Hela listan, 36 kB

Efterfrågan på inbyggda flashminnen är det som främst driver utvecklingen av styrkretsar om 8-bitar. Mängden inbyggt flashminne ökar och ersätter läsminnet. Fördelen är att kretsen enkelt kan programmeras om, så kallad In-System programming. Detta gör att utvecklingen av systemen går snabbare samtidigt som flexibiliteten ökar.

Till skillnad från den expansiva utvecklingen av styrkretsar om 32-bitar som präglas av diversifiering med många olika arkitekturer, sker inga förändringar av arkitekturen för 8-bitarna. Däremot integreras fler funktioner i styrkretsarna, som bland annat gjort dem energisnålare. Under senare år har de dessutom begåvats med lägre drivspänningar samt minskat betydligt i storlek. Enligt Philips är det numera aktuellt med processorer i mycket små kapslar med 20 ben eller färre.

Allt fler funktioner byggs in

Dessa förändringar tillsammans med den ökande mängden inbyggt minne gör det möjligt att integrera flera yttre funktioner anpassade för den tänkta tillämpningen, exempelvis AD-omvandlare. Den ökade mängden funktioner har dessutom lett till att man numera ställer krav på att 8-bitars styrkretsar har godkända EMC-egenskaper.

Trots den ökande användningen av 16- och 32-bitars styrkretsar under senare år är 8-bitarna fortfarande den överlägset populäraste varianten. Argument som en etablerad, fungerande arkitektur, konkurrenskraftigt pris och enkel användning gör att många användare fortfarande föredrar 8-bitare.

Under förra året stod 8-bitars styrkretsar för 57 procent av alla mikroprocessorer - inklusive digitala signalprocessorer - som tillverkades, enligt prognosföretaget IC Insight. Tillämpningarna är fortfarande främst inom konsument- och hemelektronik.

Flertalet tillverkare i branschen berättar att styrkretsar med inbyggda Internet-funktioner efterfrågas av många kunder och är nästa stora expansionsområde.


Lisa Ringström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)