JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Laddar litiumjonceller säkert

Amerikanska Telecom Semiconductor har lanserat en första krets som skall bädda för snabb och säker uppladdning av enstaka litiumjonceller.

Telecom Semiconductors har kommit med en styrenheter, kallad TC3827, som är tänkt att utgöra basen i en laddare för enstaka litiumjonceller. Kretsen är speciellt anpassad för att användas i ett brett spektrum av tillämpningar, exempelvis i laddare för mobiltelefoner och handhållna instrument, men också för PDAer och vanliga persondatorer.

För att bygga upp laddaren kring TC3827 krävs enbart en extern effekt-PMOS och två små kondensatorer. Styrenheten driver PMOS:en som levererar en reglerad utström för själva laddningen. Till en början ger detta en strömbegränsande laddning. När en viss förutbestämd batterispänning uppnås övergår laddaren till arbeta som en linjär regulator. Lösningen blir mycket billig, hävdar Telecom Semiconductors.

TC3827 har en noggrannhet på ± 1 procent samt en viloström på 1 µA. Genom att den totala systemnoggrannheten är på 1 procent menar tillverkaren att man kan garantera att laddningen inte påverkar litiumjoncellernas livslängd. Styrenheten innehåller även överströmsskydd, möjlighet att läsa av laddningsströmmen samt, som tillval, en lysdiod som indikerar laddningsstatus.

Kretsen levereras kapslad i en MSOP med åtta ben och kommer till en början att kosta under en dollar styck i volymer om 5 000.


Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)