JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Världens minsta GPS-modul
Sychip har utvecklat världens minsta helt integrerade GPS-modul. Modulen siktar på en plats i mobiltelefoner och annan bärbar trådlös kommunikationsutrustning.
Sychip GPS-modul, GPS2020, är 11 mm bred, 14 mm lång och 3,3 mm hög. Det gör den lämpad för navigations- och positionsbestämmande tjänster i mobiltelefoner, hävdar företaget.

Trots den ringa storleken integrerar modulen en 12-kanalig digital radiomottagare, flashminne om 8 Mbit, processor, lågljudsförstärkare (LNA), filter samt GPS-kristall. Modulen nyttjar dessutom företaget Sirf Technologys GPS-arkitektur, SirfstarII, vilken baserar sig på en ARM7-kärna som klockas med 50 MHz. Tillsammans ger hela härligheten komplett GPS-funktionalitet

Hemligheten bakom den kompakta konstruktionen är en skalningsteknik utvecklad vid Bell Labs, kallad Mist (Microsystem interconnect technologies), som Sychip fick med i bagaget då företaget knoppades av från Lucent Technologies i början av året. Mist är en teknik som medger att man integrerar passiva funktioner direkt i ett kiselsubstrat som ger mycket högt Q-värde. Slutresultatet skall dessutom gå att flip chip-monteras.

Klarar kommande krav

Traditionellt har det varit oerhört svårt att skapa passiva funktioner med tillräckligt bra noggrannhet och kvalitet då de byggts in i ett substrat. Sychip påstår sig emellertid kunna göra spolar som har en tolerans på 1 till 3 procent samt motstånd och kondensatorer med en tolerans mellan 1 och 5 procent. Q-värdet ligger på 70 till 80 för spolar, medan motsvarande värde för kondensatorerna är uppåt 100.

Modulen är konstruerad för att kunna uppfylla amerikanska FCCs (Federal Communications Commission) mandat, kallat E-911 fas 2. Mandatet innebär att amerikanska operatörer för trådlösa nät som väljer att använda geografiska positionering via handhållen kommunikationsutrustning måste erbjuda GPS-förberedda apparater från oktober nästa år.

Del två i mandatet innebär att alla mobiltelefoner måste kunna ange en position på 125 meter när vid nödanrop redan innan utgången av år 2002.


Anna Wennberg
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)