JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Världens minsta GPS-modul

Sychip har utvecklat världens minsta helt integrerade GPS-modul. Modulen siktar på en plats i mobiltelefoner och annan bärbar trådlös kommunikationsutrustning.
Sychip GPS-modul, GPS2020, är 11 mm bred, 14 mm lång och 3,3 mm hög. Det gör den lämpad för navigations- och positionsbestämmande tjänster i mobiltelefoner, hävdar företaget.

Trots den ringa storleken integrerar modulen en 12-kanalig digital radiomottagare, flashminne om 8 Mbit, processor, lågljudsförstärkare (LNA), filter samt GPS-kristall. Modulen nyttjar dessutom företaget Sirf Technologys GPS-arkitektur, SirfstarII, vilken baserar sig på en ARM7-kärna som klockas med 50 MHz. Tillsammans ger hela härligheten komplett GPS-funktionalitet

Hemligheten bakom den kompakta konstruktionen är en skalningsteknik utvecklad vid Bell Labs, kallad Mist (Microsystem interconnect technologies), som Sychip fick med i bagaget då företaget knoppades av från Lucent Technologies i början av året. Mist är en teknik som medger att man integrerar passiva funktioner direkt i ett kiselsubstrat som ger mycket högt Q-värde. Slutresultatet skall dessutom gå att flip chip-monteras.

Klarar kommande krav

Traditionellt har det varit oerhört svårt att skapa passiva funktioner med tillräckligt bra noggrannhet och kvalitet då de byggts in i ett substrat. Sychip påstår sig emellertid kunna göra spolar som har en tolerans på 1 till 3 procent samt motstånd och kondensatorer med en tolerans mellan 1 och 5 procent. Q-värdet ligger på 70 till 80 för spolar, medan motsvarande värde för kondensatorerna är uppåt 100.

Modulen är konstruerad för att kunna uppfylla amerikanska FCCs (Federal Communications Commission) mandat, kallat E-911 fas 2. Mandatet innebär att amerikanska operatörer för trådlösa nät som väljer att använda geografiska positionering via handhållen kommunikationsutrustning måste erbjuda GPS-förberedda apparater från oktober nästa år.

Del två i mandatet innebär att alla mobiltelefoner måste kunna ange en position på 125 meter när vid nödanrop redan innan utgången av år 2002.


Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)