JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. PCI-bussar i ring blir feltolerant kopplingsväv

PLX Technology har presenterat en arkitektur som samlar exempelvis PCI-bussar i en feltolerant kopplingsväv (switch fabric). Företaget menar att tekniken kan fungera som ett övergångsled från PCI till Infiniband.
Kalifornienbaserade PLX Technology räknar med att lansera styrkretsar baserade på sin nya kopplingsvävsarkitektur i början av nästa år. Arkitekturen innebär att upp till 224 PCI-bussar i ett tele- eller datakommunikationssystem länkas samman i en kopplingsväv som kan skapa direktkopplingar mellan olika kringutrustningar.

Hjärtat i PLX system utgörs av gränssnittskretsar arrangerade i en ring. Kretsarna är konstruerade så att de har ett PCI-gränssnitt på ena sidan och ett gränssnitt till det ringbaserade nätet på andra sidan. Arrangemanget gör att varje nod i ringen kan utgöra änden i en komplett PCI-buss. Ringens noder kan samtidigt överföra datapaket om antingen 64 eller 128 byte i två riktningar.

Tekniken är framför allt tänkt att utnyttjas för kommunikationssystem såsom kontrollplanet i en avancerad omkopplare eller router. Därför har företaget konstruerat PCI-gränssnittet att fungera på samma sätt som de bryggor som utnyttjas i existerande CompactPCI-bakplan. Till skillnad från de PCI-bryggor som finns på marknaden är det dock med PLX krets möjligt att skifta mellan transparent och icke-transparent funktion, vilket gör systemet feltolerant.

Företaget har arbetat med att ta fram en kopplingsvävsbaserad arkitektur för sina PCI-baserade gränssnittskretsar sedan 1998. Till slut beslutade dock företaget att köpa tekniken genom att i våras förvärva kommunikationskretsspecialisten Sebring Networks. Sebring hade då redan utvecklat en första version av en egen kopplingsvävsteknik.

Den första implementeringen får ett 16-bitar brett gränssnitt med klockhastigheten 400 MHz. Enligt PLX ger det ringen en sammanlagd bandbredd på upp till 50 Gbit/s.

Företaget ser inte sina kretsar som ett alternativ till utan snarare som ett komplement till de kretsar som följer den nya Infiniband-standarden. Enligt företaget kan deras teknik utnyttjas för att ge existerande PCI-baserade system tillgång till Infiniband-strukturer.


Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)