JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bra flyt för två svenska ultraljudsmätare

Både D-Flow i Luleå och Elcotec i skånska Skurup tycks ha fått genombrott för sina ultraljudsbaserade flödesmätningstekniker. D-Flow tar in 8 miljoner kronor i riskkapital för fortsatt utveckling, medan Elcotec har sålt sin teknik till den amerikanska jätten Thermoelectron.
Det kan se ut som en tanke, men mest är det nog ändå ett sammanträffande. I stort sett samtidigt slår två svenska företag igenom med var sin egenutvecklad flödesmätare baserad på ultraljudsteknik. De siktar bägge på marknader där flödesmätare idag inte används, och hoppas bägge på produktserier i hundratusental.
 
- Marknaden för att mäta vätskeflöden handlar om miljarder, säger Hans Lindahl på Elcotec.
 
Fördröjda intäkter
 
Nu räknar han och hans son Jörgen med intäkter i sex- och sjusiffriga belopp sedan de sålt sin teknik, som de utvecklat sedan 1993, till den internationella jätten Thermoelectron. Thermoelectron äger några av världens ledande bolag inom utveckling och försäljning av ultraljudsbaserade flödesmätare.
 
Hans Lindahl tycker att det är synd att han inte lyckades få med sig kapitalbolag och banker för att etablera tillverkning och marknadsföring hemma i Skurup, men framhåller idag att han är mycket nöjd med utgången. Sent omsider får de nu betalt för de många timmar och stora egna pengar som de lagt ner.
 
- Vi räknar med att ha första prototypen klar inom ett halvår. Om den fungerar rent ut, vilket den ska göra, kan vi börja leverera instrument i volymer efter semestern, säger Hans Lindahl på Elcotec.
 
Det speciella med Elcotecs teknik är att flödeshastigheten mäts uppströms och nerströms precis samtidigt, det vill säga i realtid. Det gör det möjligt att mäta mindre flöden än vad någon annan klarar att göra med ultraljud, åtminstone inte någon annan som Hans Lindahl känner till.
 
Som exempel på tillämpningar som hittills inte har utnyttjats nämner han ölfat i barer. ölsvinnet är stort i många länder, och den potentiella marknaden för mätare är enorm. Elcotec ska nu ta fram de program och kort som behövs i systemen. Den utvecklingen köps från skånska underleverantörer.
 
D-Flow växer
 
Elcotecs norrländska konkurrent, D-Flow i Luleå, tycks också ha fått ett genombrott. I höst dubbleras ingenjörsstyrkan från tre till sex personer, och företaget har fått in 8 miljoner kronor i nytt riskkapital.
 
Mässan Sensor 1999 i tyska Nürnberg blev något av ett genombrott för D-Flow. Sedan dess är företaget inblandat i fyra projekt där tillverkare av flödesmätare vill utnyttja D-Flows tekniska lösning. Utan att avslöja kunderna beskriver marknadschefen Joakim Nyström två av dem som gigantiska.
 
- Vårt största projekt nu är en konsumentprodukt där flödesmätning ingår. Inom tre år kommer det att säljas en miljon enheter per år. Det är en amerikansk kund.
 
Företagets kunder är flödesmätartillverkare. Dessa bygger instrument som utnyttjar D-Flows ultraljudsbaserade mätteknik. Tekniken gör det relativt lätt att bygga in ultraljudsbaserad flödesmätning i andra befintliga instrument, vilket öppnar för nya tillämpningar.
 
Marknadsför sig själva
 
Till skillnad från skånska Elcotec så står D-Flow för sin egen marknadsföring av tekniken, och säljer själv den nödvändiga asicen, även om företaget alltså inte tillverkar färdiga flödesmätare.
 
Till de tänkta tillämpningarna hör fjärrvärme, bensinpumpar, kallvattenmätning och naturgas.
 
- Inför Sensor 2001 hoppas vi vara beredda att kunna ta ytterligare tre till fyra projekt, säger Joakim Nyström på D-Flow.


Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)