JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skärm till 3G-mobiler

Energibesparande bakgrundsbelysning ger skarpare bild

Omron har utvecklat en ny bakgrundsbelysning för LCD-skärmar som ger skarpare och bättre upplysta bildskärmar. Dessutom minskar energiförbrukningen.
- Allt började egentligen med att en av våra kunder, som är en ledande tillverkare av fickdatorer, ville utveckla en ny fickdator med bättre bildskärm och samtidigt kunna förlänga batterilängden, säger Steve Drumm, försäljningsansvarig på Omrons Europakontor.

Det blev startskottet för B-MLA. Förkortningen står för Bakgrundsbelysning med Mikro Lins Arrangemang. B-MLA är utvecklad för fickdatorer och tredje generationens mobiltelefoner som ställer höga krav på bildskärmarnas grafikkapacitet, samtidigt som energiförbrukningen måste hållas nere.




Traditionella bildskärmar har oftast bakgrundsbelysning som baseras på elektroluminiscens. Där är ljusledaren uppbyggd med cirkulära linser, storleken 0,1-0,2 mm som sprider ljuset i olika riktningar. Ljusstrålarna kan inte styras och bryts därför åt olika håll, vilket ger en ojämn ljusfördelning och en svagare upplyst skärm. Detta leder till hög energiförbrukning och stora batterier.

B-MLA har istället en ljusledare som består av cylindriska mikrolinser, 20-40 µm i storlek, som arrangeras koncentriskt kring ljuskällan. Linsernas utformning och utplacering gör att ljusmängden kan styras och fördelas jämt över hela skärmen. Följden blir effektivare ljusspridning och skärmarna får upp till 75 procent lägre energiförbrukning än andra bildskärmar.

Idag är produktionen av fickdatorerna med de nya bildskärmarna i full gång, men Steve Drumm anser att tekniken fortfarande befinner sig i ett utvecklingsstadium. Tekniken är ännu alltför dyr för mobiltelefoner. För nästa generation mobiler finns dock pågående samarbeten.

- Där finns en jättemarknad för de här bildskärmarna, säger Steve Drumm.


Lisa Ringström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)