JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stark svensk insats på Electronicamässan

Strand, Powerbox och Ericsson visade framfötterna

Uppseendeväckande montrar och intressanta produktnyheter gjorde de svenska utställarnas närvaro på Electronica starkare än på länge.
Svenska Strand Interconnect väckte stor uppmärksamhet på mässan då företaget förkunnande att man är först med att kunna tillverka tunnfilmssubstat i massvolymer.

Samtidigt gick Infineon ut och berättade att man har valt Strands kapslingsteknik för flerkretsmoduler, MCM, till tv-apparater.

- Strand erbjöd det substrat som gav mest för pengarna samt den minsta modulen, säger Georg Meyer-Berg, projektledare på Infineon.


Infineons flerkretsmodul med Strands substratteknik

Strand tillverkar substratet i en automatiserad process och använder 8-tums kiselskivor. Detta sänker priset och höjer kapaciteten.

- I dag kan vi tillverka 450 kiselskivor per vecka, säger Rune Groppfeldt, vd för Strand Interconnect.

- För tillfället så slukar dock Infineon all vår kapacitet - orderboken är fullspikad.

Redan under nästa år så kommer Strand att höja kapaciteten till 2000 kiselskivor per vecka. Investeringarna på 30 miljoner dollar är redan säkrade. För att kunna behålla sitt försprång planerar Strand att inom två år öppna ytterligare en lina i Norrköping samt en i USA.

- Men för att klara det behöver vi ytterligare 250 miljoner dollar, så nu gäller det att hitta de rätta finansiärerna, säger Rune Groppfeldt.

Förutom Strand var det Powerbox och Ericsson Microelectronics som märktes mest av svenskarna. Powerbox har definitivt etablerat sig som en internationell spelare i kraftbranschen, vilket avspeglas i monterns storlek. Och Ericsson visade upp sin nya kostym, som renodlad nischad tillverkare av telekomhalvledare och små DC-DC-moduler. Sånggruppen i montern var definitivt ett bra dragplåster, nästan lika bra som löftet om att man nu ska öka produktionen av Bluetoothmoduler markant.

Kontraktstillverkaren Norrtelje Elektronik bjöd på tjärdoftande Roslagsmiljö, i samma stil som på Komponentmässan i Göteborg.

även Quartz Pro, som debuterade internationellt på förra Electronica, rapporterade att man haft gott om besökare.

Nu kan du läsa vår krönika om Electronica där bland annat fördomar om München som mässtad botas. Nedan finns dessutom länkar till andra nyheter från mässan.



Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)