JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Magnetiska RAM-minnen kommersialiseras

Med teknik från 70-talet ska IBM tillsammans med tyska minnestillverkaren Infineon kommersialisera magnetiska RAM (MRAM). Men det väntas dröja åtminstone till 2004 innan de första kretsarna finns till försäljning.
IBM har sedan 1974 arbetat på en teknik för magnetiska RAM-minnen som inte tappar den lagrade informationen när strömmen slås av. Tekniken bygger på en magnetisk laddning mellan två plattor. Med en strömpuls kan polariteten på laddningen ändras och därigenom motsvara en etta eller nolla i minnet.

Enligt företagen kombinerar det magnetiska minnet SRAMs snabbhet med DRAMs pris och flash-minnets möjlighet att spara data utan att strömmen är påslagen.

Den första fungerande MRAM-kretsen satte IBM ihop 1998 och nu hoppas man kunna föra över tekniken till produktion i kommersiella volymer. Ungefär 80 ingenjörer från de båda bolagen ska arbeta med att anpassa tekniken för produktion.

Enligt IBMs chef för teknik och nya produkter, Bijan Davari, ska de första kretsarna finnas i testversion 2003.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)