JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sjunkande priser på TFT-skärmar

Priset pressas allt mer på tunnfilmstransistorskärmar (TFT). Under sista kvartalet i år och första nästa år räknar marknadsundersökarna på Displaysearch med att antalet tillverkade skärmar kommer att öka samtidigt som inkomsterna för tillverkarna minskar.
Största tillverkarna av TFT-skärmar
Under tredje kvartalet i år såldes det stora TFT-skärmar för 3,7 miljarder vilket är rekord för branschen. Antalet sålda skärmar var 8,5 miljoner vilket är en ökning med 39 procent jämfört med året innan. Analysföretaget räknar dock med branschens bästa dagar är över och att inkomsterna kommer att minska medan antalet sålda skärmar ökar. Medelpriset för en stor skärm sjönk med 15 procent jämfört med tredje kvartalet förra året till 439 dollar.

Under sista kvartalet i år räknar Displaysearch med en fortsatt prissänkning till 390 dollar i medelpris. Antalet sålda skärmar räknar man med kommer att öka med 12 procent. Enligt företagets prognoser kommer priserna att fortsätta nedåt och första kvartalet nästa år kan en stor TFT-skärm kosta 364 dollar i medelpris.

Priserna på skärmmoduler till bärbara datorer och platta monitorer följer priserna för skärmarna och första kvartalet nästa år räknar analytikerna med att priserna ska ligga på 330 respektive 457 dollar för dessa produkter. Efter att priserna stigit med 70 procent under 1999 på grund av komponentbrist har de nu sjunkit tillbaka rejält sedan andra kvartalet i år. Anledningen till att priserna sjunker är att antalet tillverkare ökat och med de senaste tillskotten av taiwanesiska tillverkare finns det så många som 16 bolag i vissa segment av marknaden. Redan under första kvartalet nästa år beräknas de taiwanesiska tillverkarna ha kapat åt sig 14 procent av den totala marknaden.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)