JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ökat svenskt intresse för Medea+

När fortsättningen av det europeiska forskningsprogrammet Medea drar igång efter årsskiftet ökar det svenska deltagandet från två till fem projekt.
Trots rätt pessimistiska tongångar tidigare i höst verkar det svenska deltagandet i Medea+, som fortsättningen på Medea kallas, bli hyfsat.

- I dagsläget ser det ut att bli fem projekt med svenskt deltagande av de totalt 25 föreslagna projekten, varav ett med svensk projektledning, säger Sven-Ingmar Ragnarsson på Nutek.

Av de fem svenska projekten är Ericssonkoncernen med i fyra och Telia Research i det femte. Två är inriktade på komponenter och tre på trådbunden och trådlös nätverksteknik. Ett av projekten har svensk projektledning. Det är Hi-Micro som handlar om byggsätt för högfrekvenstillämpningar och leds av Ericsson Microwave i Mölndal. I projektet deltar bland annat Chalmers.

Många projekt

Ericsson Microelectronics deltar i två projekt, dels i ASGRT för att utveckla en kiselgermaniumprocess tillsammans med bland annat KTH, dels i Uniaccess där man ska ta fram en styrkrets med integrerad sändtagare för ADSL och SDSL. I det senare projektet deltar bland annat Nokia och Alcatel.

Ericsson Radio deltar i ett projekt kallat Unilan kring trådlösa lokala nät som Hiperlan2 och Bluetooth och slutligen deltar Telia tillsammans med bland annat universitetet i Lund i ett projekt kallat Inca för kretsar till ADSL och VDSL.

Totalt beräknas de svenska insatserna hamna på 19,2 manår per år under 2001 och 2002. Det kan jämföras med den svenska insatsen under det precis avslutade Medeaprogrammet som under fyra år totalt stannade på 31 manår.

- Av finansieringen räknar jag med att vi ska kunna bidra till högskolornas del. Företagen står för sina egna kostnader, säger Sven-Ingmar Ragnarsson.

Men det svenska deltagandet skulle kunna vara större men det finns ingen nationell policy rörande stöd till Medeaprojekt.

- Jag skulle gärna se att några mindre eller medelstora företag kunde engagera sig.

Och möjligheten finns fortfarande. Medea+ har precis bjudit in till en andra omgång. Tiden för ansökan går ut den 30 januari.


Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)