JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Xilinx köper svensk utbildning

I november höll Lars Stjernestam på konsultföretaget Omicron en kurs i PCI-teknik hos Xilinx i USA. Resultatet blev så lyckat att Omicron nu ska bli Xilinx förlängda arm vad gäller utbildning i Sverige.
I vår ska konsultföretaget Omicrons kontor i Kista bli ett centrum för FPGA-jätten Xilinx kundutbildning i Sverige. På amerikanskt manér utses man då till "Authorized Education Center", och fokus kommer att ligga på användningen av IP-block, i första hand för PCI och framöver även för digital signalbehandling. IP-block (intellectual property) är en typ av byggblock med färdiga funktioner som kan byggas in som delsystem i stora halvledarkonstruktioner.

- När kunderna börjar använda IP-block så ökar också behovet av utbildning, konstaterar Lars Stjernestam på Omicron.

Högsta betyg

Det är i stor utsträckning hans förtjänst att de två företagen börjat samarbeta. Han har i flera år drivit en egenutvecklad kurs i PCI-teknik (peripheral component interconnect), och ryktet om denna kurs spred sig via Xilinx Sverigekontor till detta företags högkvarter i USA. Så efter en första kontakt åkte Lars Stjernestam över till USA för att gå Xilinx egna kurs.

- Och jag konstaterade då att det där kunde jag göra minst lika bra, berättar han.

I november fick han så ansvara för en kurs hos hos Xilinx i Kalifornien, och resultatet blev över förväntan. Alla kursdeltagarna gav högsta möjliga betyg. Samarbetet gav mersmak för bägge parter, och en ny kurs är planerad till januari.

- Vi ska köra kursen här i Kista också, säger Stjernestam.

Hans ambition är att framöver även anordna kurser i digital signalbehandling för Xilinx. Den typen av byggblock ökar också i popularitet, så behovet av utbildning torde vara minst lika stort där.

- Xilinx intresse visar att svenska utbildningar håller hög internationell klass, kommenterar Lars Stjernestam.


Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)