JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Motorola trimmar Arms arkitektur

Som nummer två efter Intel har Motorola fått en licens på Armprocessorn som ger dem rätt att ändra i arkitekturen.
Trots att Motorola redan har tre 32-bitsarkitekturer utökar företaget arsenalen med ytterligare en. Det är Arm7 och Arm9 som företaget licensierat med rätten att även ändra i arkitekturen. Tidigare har Arm bara tillåtit Intel den friheten.

Robin Saxby, som är vd för Arm, antyder dock att ytterligare några företag kan komma att få licens på arkitekturen.

Resultatet av Intels arbete har blivit Xscale, som är efterträdaren till Strongarm, en mycket kraftfull men ändå strömsnål inbyggnadsprocessor.

Att Motorola licensierar Arm är anmärkningsvärt eftersom företaget för ganska precis tre år sedan lanserade M-Core efter tre års utvecklingsarbete med målet att bryta Arms dominans. Säljargumenten var kodeffektivitet, låg effektförbrukning och liten kiselyta. Framgångarna har emellertid varit begränsade. M-Core har främst använts i GPS-mottagare och inom fordonsindustrin i bland annat låsningsfria bromsar och krockkuddar.

Att Motorola nu väljer att licensiera Arm får ses som ett erkännande av att arkitekturen blivit en de factostandard bland mobiltelefontillverkarna. Beslutet innebär dock inte att man avvecklar M-Core.

Motorola planerar att släppa de första produkterna baserade på Arm för trådlös kommunikation inom ett år. Det blir kretsar, programvara, utvecklingsverktyg och referenskonstruktioner.

Förutom Arm och M-Core har Motorola ytterligare två 32-bitsarkitekturer. Det är Coldfire som så sakteliga är på väg att ersätta 68k-famljen som företagets automatiska syntetiserbara lågprisalternativ och krutpaketet PowerPC som Motorola driver gemensamt med IBM.


Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)