JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Blåtandsantenn för armbandsur

Den nya tidens mobiltelefonantenn är liten som en lillfingernagel. Ett avgörande steg för fortsatt miniatyrisering och sänkta produktionskostnader, enligt Philips, som står bakom konststycket.
En grupp av fysiker, kemister och elektroniker i Philips laboratorier i Aachen har tagit fram den nya antennen, som mäter 1 x 0,5 x 0,5 cm. Materialet är en speciell keramik. Den uppvisar mycket små mottagningsförluster och tolerans gentemot temperaturskillnader i de frekvensområden det här är frågan om.
 
Enligt Philips kan man med den nya minitekniken skapa antenner med olika karakteristik, också exempelvis för mottagning av flera frekvenser. Det faktum att den sitter inne i telefonen betraktas snarast som en fördel. Då kan man inte störa mottagningen genom att lägga fingrarna på den.
 
Jämfört med de hittills som minst 7,5 centimeter långa antennerna öppnas helt nya möjligheter för produktutformning:
 
- Nu har den väsentliga begränsningen vid utvecklandet av nya modeller fallit. Den keramiska antennen leder till nya generationer av mobila kommunikationsapparater, tror Ralf Raue, ansvarig för strategifrågor vid Philips forskningscentrum i Aachen.
 
Att kombinera mobilen och arm-bandsuret är mycket näraliggande. En väsentlig fördel med den nya antennen är att den kan monteras som en komponent bland andra, automatiserat.
 
Philips tror att den nya antennen också kommer att användas i andra sammanhang, vid kommunikation från mobiltelefon till dator, från dator till dator, i Bluetoothanvändningar. Serietillverkningen börjar nästa år. Det gäller att utnyttja försprånget på ett år, som Philips an-ser sig ha. Prisnivån ska inte bli högre än för dagens antenner.
 
Lars-Gunnar Larsson


Redaktionen

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)